Povratak

Prilagodba novog kunića | Kunić kiše i ima mokar nos

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam malog zeca kupljenog u nedjelju. Stalno kiše i ima mokar nos. Što mi je činiti? Nives

O: Vjerojatno ste u nedjelju kupili kunića, patuljastog ili ovnolikog. Naime, zečevi su divlje životinje dok se kao kućni ljubimci drže kunići.

Kunići su općenito plahe životinje i promjena okoline na njih može djelovati prilično stresno, što nažalost može pogodovati oboljenjima. Kuniću je stoga, nakon dolaska u novi dom, potrebno dati vremena da se prilagodi na novu sredinu, da upozna nove mirise i zvukove. Može se sjediti pored kaveza i promatrati ga, a pri tome ostati na udaljenosti i ne plašiti ga naglim pokretima. Također, ne treba ga vaditi iz kaveza niti dirati. Treba se oboružati strpljivošću i ne žuriti, pustiti i do tjedan dana, a i više da se kunić navikne na novi dom i na ukućane.

Kihanje i mokar nosić koje se opisali u Vašeg ljubimca najvjerojatnije upućuju na neki problem vezan za dišni sustav. Uzrok može biti neka iritacija, alergija, strano tijelo u nosu, prehlada, gljivična ili virusna infekcija. Više o ovoj problematici možete pročitati pod naslovom Kunić kiše. Kako su u kunića ipak alergije najčešći uzrok promjena u dišnom sustavu treba spomenuti kako su najčešće one na piljevinu, ali mogu biti posljedicom i nekog sredstva za čišćenje, mirisnih svijeća i ulja, osvježivača zraka i sl. U tom slučaju svakako uklonite navedene iritanse te probajte promijeniti vrstu piljevine. U slučaju da je riječ o ozbiljnijoj infekciji, osim kihanja redovito se javljaju i slijedeći simptomi: iscjedak iz očiju i nosa, gubitak apetita, gubitak na težini, slabost, otežano disanje.

Svakako, ako se simptomi dišnih problema ne povuku kroz nekoliko dana uz promjenu podloge i uklanjanja iritansa, morati ćete se sa ljubimcem uputiti u Vama najbližu veterinarsku ambulantu na pregled.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr