Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pozdrav svima u Pet centru. Imam dvije kanadske vjeverice, Lou i Lex, mužjak i ženka. Ženku sam ja kupila i pripitomljena je, a muškog sam udomila i nije pripitomljen. Pošto se stvarno ne sjećam kako sam uspjela pripitomiti Lou, zanima me kako da pripitomim Lexa. Molim pomoć. I imam još jedno pitanje, zanima me kada se kanadske vjeverice pare? Hvala. Josipa, Lou i Lex

O: Kanadske vjeverice vrlo su popularne zbog svojeg lijepog izgleda, no ipak nije prošlo mnogo vremena od njihova domesticiranja pa se još uvije smatraju polupitomim životinjama.

Ovo ne znači da mogu namjerno nauditi vlasniku, no mogu biti vrlo samostalne pa dozvoljavaju kontakte sa vlasnikom kada one to žele, a ne obrnuto. Može ih se pripitomiti, ali ne do te mjere da izvršavaju neke naredbe ili čine trikove, već da odgovaraju na Vaš poziv, raspoznaju vrstu hrane te sjede u Vašem krilu ili ramenu.

Neke vjeverice mogu se pripitomiti više od drugih, a u svakom slučaju najlakše su za pripitomljavanje vjeverice mlađe dobi. Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika.

Najprikladnije je nabaviti mladu vjevericu, koja je uzgojene u zatočeništvu. Potreban im je prilično veliki kavez, no isto tako voli boraviti - kao i drugi kućni ljubimci - izvan kaveza.

Također, vjeverice su različitog temperamenta, možda Vaša nova vjeverica neće biti tako umiljata, već distancirana i nervoznija. Individualna je ona osobina koju nije moguće predvidjeti, a pomaže saznanje o njegovom temperamentu od uzgajivača ili prijašnjih vlasnika.

U svakom slučaju, nemojte vjevericu forsirati na kontakte, ona Vas mora najprije upoznati i sprijateljiti se sa Vama. Najbrže rezultate pripitomljavanja daje nagrada u obliku hrane, a vjevericama su omiljeni kikirikiji pa za početak pripremite zalihu. Budite strpljivi jer im nekada treba i po nekolik sati da dođu do ruba krletke i uzmu poslasticu od Vas. No, ovo neće biti problem ako imate dovoljno veliki kavez da možete ući u njega i baviti se Vašim ljubimcima.

Pričekajte nekoliko mjeseci prije negoli ćete ga slobodno puštati van krletke. Najveća korist ove mjere opreza je saznanje vjeverice da ima jedno mjesto u kojem se osjeća sigurno i može ga smatrati domom, a osim toga bit će Vam vrlo teško uhvatiti ga ukoliko nije u potpunosti pripitomljen i stekao povjerenje prema Vama. Prilikom uzimanja vjeverice, s npr. poda, bolje je ponuditi rukav majice ili cijelu ruku nego je dlanovima primiti, s obzirom da potonje vjeverice osobito ne vole.

No, smatra se ukoliko se vjeverica od početka uči na držanje u ruci, kasnije postaje iznimno umiljata prema vlasniku. Isto tako, ovo je vrlo teško ili gotovo nemoguće naučiti vjevericu starije dobi jer uzimanje u ruke smatraju prijetnjom.

S obzirom na njihov dulji vijek života u odnosu na mnoge glodavce, oboružajte se strpljenjem kako bi izgradili poseban odnos sa Vašim ljubimcima, na obostrano zadovoljstvo.

S vjevericama treba stalno raditi, a za nagradu ćete imati vrlo pitomog ljubimca.

O pripitomljavanju kanadskih vjeverica pisala je i kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

O razmnožavanju vjeverica pisao je kolega Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje.