Povratak

Probava kunića i formiranje uredne stolice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam lavljoglavog kunića starog 3 i po godine. Pojeo je cvijeće i vodila sam ga veterinaru jer je nakon proljeva imao zatvor. Bio je napuhan i imao grčeve. Veterinar mu je dao injekciju i Sulfamidin koji je pio 5 dana. Rekao mi je da mu dajem Rodikolan. Dajem mu ga već 5 dana, ali on je još uvijek malo napuhan, masiram mu stomak pa čujem kako krulji i jako rijetko ima kakicu, par kuglica u cijelom danu, ali jede i pije vode. Je li treba proći neko vrijeme da mu se regulira probava ili je moguće da mu je dlaka zapela jer mu otpada sada? Koliko god ga ja češljam, on se svejedno liže.

Ines

O: Kunići su biljojedi sa relativno velikim želucem koji im služi kao rezervoar hrane i skoro nikada nije prazan. Većina probave hrane odvija se u crijevima, tanko crijevo koje se nastavlja na želudac, slijepo crijevo (cekum) prostrano i predstavlja glavno mjesto fermentacije i probave hrane, te debelo crijevo sa svojom posebno formiranom stijenkom koja je zaslužna za izgled fecesa.

Pri formiranju tvrde stolice odnosno tvrdih kuglica pojačana je motorička aktivnost gornjeg dijela debelog crijeva, dok se meka stolica stvara pojačanim motilitetom donjeg dijela debelog crijeva.

Motoriku samih crijeva potiču neprobavljiva vlakna kojima je to primarna funkcija s obzirom da imaju slabu hranidbenu vrijednost i to je veoma važno za dobru probavu.

Najčešći uzrok smanjenog motiliteta odnosno gastričke staze jest nepravilna (neadekvatna) prehrana s malim udjelom vlakana, a većim omjerom ugljikohidrata i bjelančevima. Niski sadržaj vlakana usporava crijeva, produžava i dovodi do abnormalne fermentacije, mijenja se mikropopulacija u crijevima što može dovesti do bujanja patogenih mikroorganizama. No, aktivatori mogu biti i stres, ingestija toksina ili stranih tvari, kronična dehidracija, dentalne bolesti te sistemske bolesti jetre i bubrega.

Zdrava dijeta uključuje velike količine probavljivih i neprobavljivih vlakana, dakle prvenstveno se misli na sijeno te zeleno lisnato povrće, a vrlo malu razinu ugljikohidrata (žitarica, leguminoza, orašasti plodovi, voća). Konkretno, ako mu već dajete granulice odnosno neku od komercijalnih hrana, neka to budu one s barem 20% vlakana i činite to u što manjem obroku neka sijeno bude veći dio obroka.

Rodikolan kojeg je prepisao veterinar je zaista izvrstan biljni proizvod s funkcijom stimulacije probave i regulacije nepravilne adsorpcije. Sadrži biljna ulja i biljni dodatke te kvasac koji ima funkciju podizanja lokalnog imuniteta na sluznici crijeva. Kurkuma regulira rad crijeva. Listovi sikavice i artičoke podržavaju rad jetre. Korijen sirištare i rabarbara aktiviraju proces probave. Kamilica ima umirujući učinak na crijeva pogođena grčevima i upalama. Pepermint i kim su učinkoviti protiv flatulencije i grčeva. Korijen sladića ima umirujući učinak na želučanu ovojnicu, a rosopas ima umirujući učinak na osjetljiva crijeva.

Kod pojave tvrđih kuglica i jako smanjenog motiliteta donjeg dijela debelog crijeva, a sličan učinak može imati i pojačano nakupljanje trihobezoara odnosno dlaka u probavnom sustavu, uputno je primjeniti malt pastu. U ponudi Pet centar dućana dostupna je primjerice Gimborn Rodent Malt pasta koja svojim izbalansiranim sastavom biljnih ulja i vlakana stimulira rad crijevne flore te osigurava normalnu peristaltiku i posljedičnu probavu. Svaki proizvođač navodi najprikladniji način primjene svojih preparata.  Uobičajeno pravilo je, ako uopće nema kuglice, najčešće se daje 3 puta dnevno po 1 cm, do 5 dana. Ako su kuglice samo manje nego što inače jesu, tada se najčešće daje 1 cm 2 puta dnevno dok se ne vrate u normalu.

Svakako da će biti potrebno neko vrijeme da se probava izbalansira, no budite uporni i vidjet ćete promjene na bolje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr