Povratak

Probavne smetnje kod kunića / Promjena hrane i utjecaj na probavu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam zeku starog otprilike 4 mj. U zadnjih tjedan dana počeo je manje jesti. Prvo sam mislila da mu se ne sviđa hrana i kupila sam mu novu te ju je on malo jeo, ali ne onako kako treba. Nakon toga je u potpunosti počeo odbijati hranu, kuglice su bile sve manje te sam ga ja odvela veterniaru, tamo mu je dijagnosticiran enteritis, dat mu je reglan, catosal, bytril i vitamini, bio je na terapiji 4 dana. Stanje mu se popravilo, veseliji je, više jede, dolazi se maziti, izlazi iz kaveza. No, on i dalje ima veliku količinu hrane u crijevima, crijeva su mu tvrda grudasta, prije 2 dan izbacio je 2 velika komada izmeta koji nisu bili kugličasti, već kao neke štangice i bili su jako tvrdi. Tada sam se ponadala da će on nastaviti taj dan tako i da će to napokon sve izaći van, no nije nastavio ovako, po malo obavlja nuždu, no to su sitne kuglice, suhonjave. Peristaltika crijeva mu se ponovno uspostavila jer mu crijeva rade, tako mi je rekao veterinar, a i sama sam čula da se nešto događa. Znam da je ovo stanje kod kunića opasno. Zanima me koliko vremena treba da on to izbaci iz sebe i hoće li se uspjeti izboriti. Terapija već dosta dugo traje, a on nikako da se očisti. Jako ga volim i htjela bih da ozdravi. Vidno je smršavio. Rečeno mi je da mu ne dajem parafinsko ulje. Molim Vas za mišljenje. Hvala i pozdrav. Mirna

O: Probavni poremećaji kod kunića imaju različite uzroke od infektivnih i invazivnih(paraziti) do hranidbenih. Kunići su monogastrični biljožderi i kod njih se glavnina probave hrane odvija u crijevima. Želudac je relativno velik i zapravo služi kao rezervoar hrane i gotovo nikad nije prazan. Na njega se nastavljaju crijeva od kojih je slijepo crijevo (cekum) prostrano i predstavlja glavno mjesto fermentacije i probave hrane. Feces kunića ima formu kuglica koje se stvaraju cikličkim kontrakcijama cekuma, a ima ih dvije vrste. Pri formiranju tvrde stolice - tvrdih kuglica pojačana je motorička aktivnost gornjeg dijela debelog crijeva, dok se meka stolica stvara pojačanim motilitetom donjeg dijela debelog crijeva. Meka stolica se najčešće javlja ujutro a radi se o tzv. cekotrofima koji su esencijalni izvor proteina i vitamina i zato ih izravno iz rektuma kunići jedu (koprofagija) i ponovno uključuju u probavu. Motoričku aktivnost crijeva potiču netopiva vlakna kojima je to primarna funkcija s obzirom da imaju slabu hranidbenu vrijednost i to je veoma važno za dobru probavu.


Prehrana kunića mora biti zasnovana na vlaknastoj hrani poput sijena od trava, dok jednostavni ugljikohidrati moraju doći u kontroliranoj količini. Sjeme žitarica, orašasti plodovi,kruh i sjemenke nisu normalni dio prehrane kunića i treba ih izbjegavati. Probavni poremećaji kod kunića često su uzrokovani premalom količinom vlakana uz istovremeno veću količinu ugljikohidrata i proteina u prehrani. Niski sadržaj vlakana usporava crijeva, produžava i dovodi do abnormalne fermentacije, mijenja se mikropopulacija u crijevima što može dovesti do bujanja patogenih mikroorganizama.


Pretpostavljam da je uzrok poremećaja kod Vašeg kunića promjena hrane koju spominjete. Tretman kunića ovisi o općem stanju,a u svakom slučaju je nužno obnoviti motilitet crijeva. Preporučujem usku suradnju s Vašim veterinarom kako bi kunić što prije ozdravio.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr