Povratak

Problemi s hodanjem / Paraliza (plegija, kljenut)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Dosta sam zabrinuta pa se nadam da ću dobiti odgovor. Imam sirijsku hrckicu koja ima otprilike 2 i pol godine. Znam da je ona sada stara, ali neki simptomi mi nisu jasni. U Bjelovaru nemamo veterinare za tako male životinje. Ovako, u zadnjih 2 tjedna izgled joj se promijenio. Prije dva tjedna je ponekad vukla lijevu zadnju šapicu, postala je raščerupana, i zadnja 3-4 dana uopće ne može na zadnje noge. Točnije, ona obje zadnje šapice vuče i dok hoda i  sjedne trese se stalno. Nogice su joj se oblikovale onako u slovo O.  Tijekom hoda se zna prekroenuti zbog tih nogica. Dosta spava, ali uporno se želi kretati, pije, jede, kopa po piljevini, slaže sve i čisti se. Mislila sam da će uginuti da se ne muči, ali ona je aktivna i pravi je mali borac. Stalno dobiva salatu, hranu, poslastice i vitamine u vodu. Kao da je paraliza... Kako da joj pomognem? Što joj je? Lijep pozdrav, Valentina i njezina Pipi P.S. Šaljem i slike. Ova slika sa kućicom je od 2.6. kada je imala malo zasušene krvi po repiću i oko guze, ali je bila super. Ostale tri slike su od jučer i danas.

O: Sirijski hrčci su idealni mali kućni ljubimci, ali nažalost ne žive dugo.

Životni vijek im je oko 2,5 godina do najduže 3 godine. U pravilu, kako životinja stari to češće dolazi do problemi od strane lokomotornog sustava ili novonastalih tvorbi kojima su nažalost skloni. O brizi za hrčka starije dobi pisao je detaljnije kolega, u odgovoru naslovljenom Starost hrčka/ Briga za starog hrčka.

Problemi s hodanjem mogu nastati uslijed paralize. Paraliza ili plegija ili kljenut je potpuna nemogućnost izvođenja voljne kontrakcije poprečno-prugastih mišića, a uzrok paralize može biti oštećenje gornjeg ili donjeg motoričkog neurona, neuromuskularne sveze ili propadanje samih mišića (distrofija). Paraliza može biti centralna i periferna. Također, dolazi do problema s hodanjem kada postoje problemi s kardiovaskularnim sustavom, tada dolazi do  ukočenog držanja stražnjeg dijela tijela i otežanog kretanje životinje. Okoštavanje kralježnice kod starijih životinja također je uzrok otežanog kretanja (staračke promjene na kralješcima).

Da bi se postavila točna dijagnoza treba odvesti hrčka veterinaru koji ima iskustva s bolestima hrčka. Za postavljanje dijagnoze potreban je detaljni klinički pregled.

Dobro je da svojoj ljubimici dajete vitamine, to će joj samo pomoći, ali Vam svakako preporučujem da što prije posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr