dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kineskog hrčka koji je star 1 godinu i 8 mjeseci. Do jučer je bio u dobrom stanju. Danas kada sam ga uzela vidjela sam da mu je desno oko zatvoreno, kada se kreće, vuče se na prednje šape kao da ne može da se kreće i na zadnje. Sada samo leži u jednom ćošku naslonjene glave na pilotinu. Zamolila bih vas ukoliko biste mogli da mi pomognete na bilo kakav način.Zvala sam naše veterinate ovdje, ali kažu da je njegov životni vijek oko 1,8 mjeseci do 2 dvije godine.

Unaprijed zahvalna, Sanja

O: Hrčci su vrlo male životinje te aktivne noću, ponekad se rani znakovi bolesti previde ili uopće ne primjete. Znakovi koji upućuju na neko oboljenje u hrčaka su: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu.

Infekcije oka relativno su česte u hrčaka.

Najčešći znak upale oka je nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a posljedično tome mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake te otečenost kapaka koji zatvore oko.

Bakterijske infekcije (Pasteurella sp., Bordetella sp., ili Staphylococcus sp.) jedan su od najčešćih uzroka problema s očima, a potrebno ih je odmah liječiti jer se infekcija može proširiti na vilicu i respiratorni sustav.

Upale očiju često se javljaju kao nastavak infekcije sinusa i ponekad ih je potrebno liječiti i lokalno i sistemski antibioticima. Oči su povezane živcem s mozgom pa se nakon neliječenih očnih infekcija može kao komplikacija javiti upala mozga s mnogo težim posljedicama, čak i oduzetost i nemogućnost kretanja i uzimanja hrane i vode.

Svakako je potrebno oči hrčaka i njihovu neposrednu okolinu držati čistim, a to možete učiniti tako da svojim ljubimcima ujutro obrišete područje očiju toplom vodom, otopinom acidi borici ili vlažnim maramicama za čišćenje očiju (Canina).

Njihova nastamba treba biti u dijelu stana koji nije je izložen propuhu ili  klima uređaju bilo bi uputno i davati im vitamine za glodavce u vodu za piće. Savjetujem Vam da koristite multivitaminske kapi za glodavce koje u svom sastavu sadrže visoki udjel vitamina C. Takve kapi možete nabaviti u trgovinama Pet centra, gdje će Vas naši veterinari rado savjetovati o načinu davanja i preporučenim dozama ovog preparata.

Preporuka je da posjetite veterinara jer infektivne bolesti zahtjevaju i antibiotsku terapiju, a s obzirom da se radi o izrazito maloj životinjici potrebno je pažljivo dozirati taj isti preparat.

O brizi za starijeg hrčka pisali smo ovdje i ovdje.