Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam angora kunića starog godinu i pol dana. Prije 2 dana prestao je jesti i umjesto da je živahan kao inače on sada sjedi u kutu i ćubi cijeli dan i jako je nervozan. Primijetila sam da ne kaka pravilne kuglice, nego sitne koje mu se stalno lijepe za dlaku oko guze pa ga svako malo trebam čistiti. Kuglice su mekane. Čitala sam po internetu i na Vašoj stranici da je najvjerovatnije riječ o zatvoru kuglicama dlake u crijevima. Jučer smo bili kod veterinara i veterinar ga je opipao i rekao da je sve u redu i da mu damo pekmez od šljiva jer ima isti učinak kao malt pasta. Ali on ne želi ni primirisati ni pekmez ni svoje najdraže poslastice, a žao mi ga je stalno šopati pekmezom jer vidim da mu nije ugodno. Inače je jako

izbirljiv s hranom, ali jede dosta sijena. Da li postoji nešto što bi nam pomoglo s tim dlakavim problemom i da li taj pekmez stvarno pomaže?
Zahvaljujem! Karmela

O: Trihobezoari ili kuglice dlake u probavnom sustavu poprilično česta je pojava kod kunića. Naime, probava kunića funkcionira na način da novi unos hrane gura "staru" hranu kroz probavni trakt, a ovo prvenstveno radi sijeno. Sijeno se sastoji od teže i lakše probavljivih vlakana. Lako probavljiva vlakna se u želucu razgrađuju u enzime i bakterije i tako osiguravaju energiju, dok teže probavljiva vlakna pokreću probavni sustav tj. vlakna određuju brzinu probave. Kada je u prehrani manjak ovakvih vlakana, probava se usporava.

Promjena brzine prolaska materijala kroz probavni sustav utječe i na brzinu pražnjenja želuca i slijepog crijeva. Ako prehrana kunića nije bogata vlaknima, želudac i crijeva se sporo prazne. Ako kunić duže vrijeme ne unosi hranu, pokretljivost probavnog sustava postaje gotovo nepomična. Tijelo i dalje treba vodu i ono ju izvlači iz želuca i sastava slijepog crijeva. Što duže kunić ne jede, to će više dehidrirani i zbijeni biti materijali u želucu i slijepom crijevu i to će više kunić gubiti apetit.

Mnogi kunići s ovakvim problemom sami će se pobrinuti za njega ako im na raspolaganje date dovoljno hrane pune vlakana, prvenstveno sijena i lisnatog povrća. Oni žude za vlaknima i tekućinom i ponekad ovo može biti rješenje. Treba im se osigurati i puno kvalitetnog sijena i potpuno odstraniti peletiranu hranu iz prehrane (kunići najčešće kada su bolesni ionako ne žele jesti pelete). Ako ovo ima efekt, stolicu možete očekivati u roku od cca. 3 dana. Ako je kunić inače zdrav, rijetko je potrebna operacija u ovakvim slučajevima.

Kada se utvrde problemi s probavom, uputno je primijeniti malt pastu. Danas na tržištu postoje mnogi proizvođači koji proizvode paste za ovu namjenu. Najčešće se radi o pastama koje u svom sastavu imaju specijalna biljna ulja i vlakna. Svojim izbalansiranim sastavom one učinkovito stimuliraju rad crijevne flore te normalnu peristaltiku i posljedičnu probavu. Svaki proizvođač navodi najprikladniji način primjene svojih preparata. Tako, ako je teži problem (da uopće nema kuglice), najčešće se daje 3 puta dnevno po 1 cm, do 5 dana. Ako su samo manje nego što jesu, onda se najčešće daje 1 cm 2 puta dnevno dok se ne vrate u normalu.

Uputno bi bilo i primijeniti Pro digest (Prestige), probiotik, za bolje funkcioniranje probave ili Rodikolan (Supplexan). Rodikolan je dodatak prehrani glodavaca i dvojezubaca koji ima za funkciju stvoriti idealne uvjete u probavnom sustavu te regulirati nepravilnu probavu prirodnim putem.

Kako biste prevenirali pojavu kuglica dlake, redovito održavajte dlaku Vašeg ljubimca čestim četkanjem. Svakih par dana možete davati malt pastu (preventive radi), dok u rezervi uvijek imajte sjemenke lana i puno sijena (pospješuje izlazak dlake iz probavna sustava).