Povratak

Procjena spola kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kunića koji će sad skoro godinu dana, a dobili smo ju sa 2 mjeseca. Prilikom preuzimanja kunića pogledali smo spol i po svemu što sam dotad vidjela činila se ženkom, kao što su nam i rekli. Međutim danas sam prvi put dok je ležala vidjela da ima nešto vrlo nalik testisima (rekla bih da jesu). Pošto se kunić neda na ruke nisam mogla još to provjeriti pa Vam šaljem slike radi potvrde (da li je moje mišljenje da je muško točno ili da odem veterinaru provjeriti da nije nešto drugo). Napominjem još jednom da dosad to nikad nije bilo primjetivo. Hvala na pomoći. Srdačan pozdrav, Matea

O: Procjena spola kod odraslih spolno zrelih kunića nije teška. Kunića okrenite na leđa, ali pažljivo jer uglavnom ne vole biti u tom položaju. Urogenitalni otvori smješteni su ispred anusa.  Kažiprstom i palcem pritisnite malo prostor oko spolovila prema natrag, da bi sam organ izašao van. Spolovilo će izići i kod mužjaka i kod ženki. Kod mužjaka urogenitalni otvor završava okruglim otvorom, a kod ženki je taj otvor u obliku zareza koji počinje na vrhu i završava gdje se genitalija spaja s tijelom.

Testisi se obično spuštaju od trećeg mjeseca nadalje, no to može varirati. Blagim postranim pritiskom u mužjaka možete opipati testise, koji će se sa sazrijevanjem lakše uočiti jer će biti spušteni u skrotum.

Nažalost, slike koje ste poslali su malo mutne, ali moglo bi se reći da se kod Vašeg kunića vide testisi pa se prema tome radi o mužjaku. Ako želite biti potpuno sigurni, možete odvesti kunića veterinaru koji će pregledom sa sigurnošću utvrditi spol.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr