Povratak

Proljev i pravilna prehrana kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan, imam malog patuljastog kunića starog godinu dana. Već u zadnje vrijeme ima problema sa stolicom. Prvo sam mislila da mu hrana ne odgovara pa sam mu je mjenjala, ali na kraju sam ustanovila da mu ništa ne paše od suhe hrane. Proljev mu se konstantno vraća pa me zanima šta da napravim? Bila sam s njim i kod veterinara, on je spominjao neke injekcije pa ako mi to možete malo objasniti? Unaprijed hvala, Rina

O: Upravo je probavni sustav najosjetljiviji dio organizma u kunića, stoga je pravilna prehrana izuzetno važna.

Dužina crijeva im je nekoliko puta veća od dužine tijela. Mekana stolica najčešće je znak poremećaja probave. S obzirom da niste naveli kojom hranom hranite svoga ljubimca, navest ću Vam osnovne smjernice kako bi se trebao hraniti.

Ishrana bi se trebala sastojati od svježeg sijena, kvalitetne mješavine sjemenki, povrća, te voća u malim količinama.

Sijeno je vrlo važno za probavu i treba ga omogućiti u neograničenim količinama. Povrće mora biti raznovrsno, a oprezni morate biti sa salatom, koja sadrži veliku količinu oksalata što rezultira bubrežnim oboljenjima. Voće treba davati u vrlo malim količinama jer sadrži veliku koncentraciju ugljikohidrata, koji dovode do disbalansa crijevne mikroflore i probavnih poremećaja.

Vrlo je važno ne mijenjati često hranu i držati se ustaljenog režima prehrane. U periodu kada kunić ima meku stolicu ili proljev svakako treba prestati davati voće. Važno je da uvijek ima na raspolaganju dovoljno kvalitetnog sijena.

Promjena prehrane, stres od promjene okoline, putovanje, svježa zelena hrana i sl., fizički su uzroci mekane stolice u kunića, no proljev i mekana stolica mogu se javiti i uslijed različitih oboljenja uzrokovanih unutarnjim parazitima (Eimeria spp., oblići, trakavice) ili bakterijama. Fizičke uzroke proljeva obično ne prate simptomi poput odbijanje hrane i vode, inaktivnosti, iscrpljenosti, povišene tjelesne temperature, dok su to redoviti simptomi ako se radi o mikrobiološkim uzročnicima.

Pravi proljev u odraslih je kunića rijetka pojava te ga se ne smije zamijeniti sa cekotrofima (normalnim mekanim fecesom koji najčešće izlučuju u jutarnjim satima). No, neformirani cekotrofi mogu biti rezultat disbalansa mikroflore cekuma. Ako je motilitet crijeva usporen ili je kunić hranjen sa hranom previše bogatom lakoprobavljivim ugljikohidratima, a siromašnom sirovom vlakninom, kompleksna populacija bakterija u cekumu postaje neuravnotežena. Rezultat su kašasti, pastozni ili čak tekući cekotrofi. Obično su vrlo neugodnog mirisa i lijepe se za stražnjicu kunića. Neformirani cekotrofi nisu primarna bolest, već simptom nekog poremećaja u organizmu kunića. Kako bi se izliječio problem proljeva najprije treba identificirati uzrok.

Dakle, ovisno o uzročniku poduzima se odgovarajuća terapija a ovisno o stanju kunića lijekovi se daju injekciono ili u vodu za piće. Na koje injekcije je Vaš veterinar mislio zaista ne mogu znati, s obzirom da je etiologija probavnih poremećaja u kunića kompleksna pa ćete o tome morati sa njime porazgovarati. Savjetujem Vam da uzmete uzorak stolice (dnevne i noćne) te je odnesete na koprološku pretragu kako bi se isključio koji od crijevnih parazita kao uzročnici poremetnje probave, a osobitu pažnju obratite na kvalitetu prehrane Vašeg ljubimca.