zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam degua starog 3 mj. i sve je bilo u redu dok nije dobio proljev i onda se stanje pogoršalo i sve je slabiji i slabiji. Odvela bih ga veterinaru, ali pošto živim u malom gradiću gdje jedva i postoji veterinarska stanica, koja nije opremljena za liječenje malih glodavaca pa ako mi možete nešto preporučiti da napravim, veoma mi je to važno i ako može da se što hitmije odgovori.

Hvala, Marija 


O: Većina oboljenja u degua predstavljaju hitnost u pružanju pomoći jer ovi maleni glodavci nemaju osobite zalihe energije pa se stanje vrlo brzo komplicira iscrpljenošću i šokom.

Općenito, ukoliko se u ljubimca jave neki od neuobičajenih simptoma treba što prije posjetiti veterinarsku ambulantu a proljev, apatija, gubitak tjelesne težine su samo neki od simptoma koji upućuju na urgentnu pomoć.

Vrlo čest probavni poremećaj u degua je mekana stolica ili čak proljev. Uzrokom ove pojave može biti: loša i neadekvatna prehrana, stres, invazija unutrašnjim parazitima, loša higijena okoline u kojoj degu boravi te kao simptom drugih bolesti unutarnjih organa. Uz proljev se najčešće zapaža i gubitak apetita a posljedično tome i gubitak tjelesne težine.

Pri procjeni ozbiljnosti probavnog poremećaja treba razlikovati proljeve koji se naglo pojave ili pak one koji se povremeno pojave. Kod naglog pojavljivanja proljeva najbolje bi bilo odvesti degua veterinaru na pregled sa ciljem pravovremene dijagnoze i prema dijagnozi ciljane terapije. Naime, najčešće se radi o proljevima uzrokovanim ili crijevnim parazitima ili pak virusima ili bakterijama a takvi slučajevi vrlo brzo dovode do isrpljenja organizma degua.

Osim navedenoga, preporučuje se odmah deguu za hranu davati isključivo sijeno i malo peletirane hrane (ne poslastice), ukinuti svježu hranu (povrće i voće) te osigurati dovoljno svježe vode. Sijeno mora biti u odvojenoj posudi tako da se ne miješa s materijalom za podlogu i osigurava higijena.

Ovisno o težini proljeva, prehrani se preporučaju dodati preparati za stabilizaciju probave: Beaphar Santalina N6, Versele-Laga Pro-digest ili Supplexan Rodikolan. Radi se o preparatima koji ili vežu toksine unutar lumena crijeva i usporavaju motilitet ili pak omogućuju naseljavanje poztivne crijevne mikroflore te na taj način stabiliziraju probavne funkcije.

U svrhu bržeg oporavka Vašeg ljubimca, ali i daljnje preventive zdravstvenih poremećaja, održavajte higijenu kaveza i okoline u kojoj degu boravi, izbjegavajte ga izlagati nepotrebnom stresu te hranite manjim količinama svježe hrane dva do tri puta tjedno.

Više informacija možete pronaći i u našoj web rubrici Moj ljubimac/Male životinje/Degu.

Svakako ljubimca, ukoliko se simptomi nisu smirili, odvedite u najbližu veterinarsku ambulantu. Vrlo je malo specijaliziranih veterinarskih ambulanti za male glodavce, no svaka veterinarska ambulanta raspolaže potrebnim stručnim kadrom, ali i tehničkom opremom za osnovne kliničke pretrage te poduzimanje hitne terapije za stabilizaciju poremećenog zdravstvenog stanja.