Povratak

Promijenjen i intenzivniji miris urina kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović Halilović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupili smo ovnolikog kunića prije 2 mjeseca u vašem Pet centru u Rijeci. U početku kuniću mokraća nije imala nikakav intenzivan miris, sad u zadnjih nekoliko dana mokraća ima jak intenzivan miris. Hranu mu nismo mijenjali, kao ni sijeno. Taj miris sad već polako prelazi i na nju, iako joj čistimo kavez svakodnevno. Zanima me zbog čega je to? Ivana

O: Promijenjena količina, miris ili boja urina kod kunića može upućivati na niz mogućnosti. Najprije, ukoliko se radi o mužjaku koji spolno sazrijeva (kod kunića se to događa već vrlo rano, u periodu od 3 do 6 mjeseci starosti) moguće da je se radi o fiziološkom procesu obilježavanja teritorija, a miris urina je promijenjen pod utjecajem spolnih hormona. Više o spolnom ciklusu kod kunića i ispoljavanju ponašanja u tom periodu pisala je moja kolegica, pod naslovom Promjena u ponašanju i spolno sazrijevanje ženke kunića / Sterilizacija.

Nažalost ovakva stanja mogu se javljati i kod infekcija mokraćnih puteva. Vlasnici tada primjećuju intenzivniji miris mokraće, učestalo mokrenje, promijenjenu boju urina sa pojavom zamućenja (sluzi) ili cak i krvi u mokraći. Ovakva stanja mogu se dijagnosticirati nažalost samo uz kompletan klinički pregled u veterinarskoj ambulanti pa se prema pronađenom se propisuje i potrebna terapija.

Savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite veterinarsku ambulantu kako bi se utvrdilo o čemu se ovdje konkretno radi te isključila mogućnost daljnih komplikacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr