Povratak

Promijenjeno ponašanje i potištenost kunića nakon konzumiranja povrća / Osjetljivost probave u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zeca starog manje od dvije godine. Naglo je prestao da jede, potišten je i nije razigran kao inače. Nije zainteresovan ni za šta, samo leži kod posude za vodu. Jeo je kupus, koji je bio malo mokar, a i stajao je par dana. Planiramo ga voditi veterinaru. Može li se izlječiti i može li izdržati jedan dan u takvom stanju, pošto je danas nedjelja i ni jedan veterinar ne radi? Možemo li nešto uraditi do tada?

Nejra

O: Probavni sustav kunića vrlo je osjetljiv na nagle promjene hrane, a naročito uvođenje veće količine svježeg povrća sumnjive kvalitete, s obzirom na to da u procesu probave sudjeluju njihove vlastite "dobre" bakterije. U slučajevima kada se njihova ravnoteža poremeti, dolazi do poremetnji različitog stupnja. Javljaju se proljevi, životinja može biti naduta, opće stanje je promjenjeno... Vrlo često upravo probavni problemi uzrokom su potištenosti i nedostatka apetita u kunića, a takve probavne probleme treba liječiti odmah kako bi se izbjegle komplikacije.

Više o bolestima probave u kunića pisala je kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. u svom ranijem odgovoru Bolesti probave kunića.

Ponajprije bi uputno bilo Vašem ljubimcu uskratiti hranu i nuditi samo sijeno, a ujedno i primijeniti Pro digest (Prestige), Santalina N6 (Beaphar) ili Rodikolan (Supplexan) za bolje funkcioniranje probave. Pro-digest je stimulator rada probavnog trakta koji poboljšava razvoj stabilne crijevne flore. Stimulira razvoj korisnih bakterija (bifidus, laktobacili) i sprječava zadržavanje patogenih bakterija (Salmonella) na stijenkama probavnog trakta. Santalina N6 je biljni preparat i daje se u slučajevima crijevnih poremećaja, nadima (stvaranja plinova u želucu i prednjim dijelovima crijeva) i mršavljenja. Rodikolan regulira nepravilnu probavnu adsorpciju prirodnim putem. Kombinacija biljnih komponenti s Immunocelom (neaktivirani kvasac) omogućuje Rodikolanu da pruži profilaktički učinak pri svim vrstama probavnih nepravilnosti.

Svakako, ako se stanje Vašeg ljubimca nije popravilo, savjetujem Vam da ga hitno odvedete veterinaru na pregled kako bi se ustanovila dijagnoza i poduzela pravovremena primjerena terapija.

U preventivi budućih probavnih smetnji u Vašeg ljubimca, svakako obratite pozornost na pravilnu prehranu: osnovu prehrane kunića čine zelena krma (trave ili korovi kao trputac i maslačak), sijeno, povrće (korjenasto i list), koncentrirana peletirana hrana, manje količine voća (jabuka, grožđe, banana - povremeno i u vrlo malim količinama) te naposljetku orašasto voće. Nikada im ne treba dati čokoladu, kolače, krekere, mliječne proizvode, tjesteninu ili kruh.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr