Povratak

Promjena na oku hrčka - upala kapaka i ječmenac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moj hrčkić ima nešto poput prištića kraj oka, tj. kao da je zadebljanje na početku gornjeg kapka - kod suznih žlijezda. Izvana izgleda malo, a od ispod, tj. iznutra je još veće i malo crvenkasto. Ne znam je li to možda ječmenac? Bili smo kod veterinara i rekao je da mu mažem 3x dnevno (malu količinu) Chloramphenicol masti. No, još nema napretka. Na opip je taj kao prištić tvrtkast. I prije tretmana mu je nekada malo znalo suziti oko. Možete li mi reći što je to i kao izliječiti ili to nije ništa opasno? Prilažem i sliku iako se ne vidi baš dobro pošto je hrčkić nemiran. Inače jede i ponaša se normalno.

Unaprijed hvala! Sandra

O: Svakako je dobro što ste hrčkića odveli na pregled kod veterinara jer bih Vam i ja to savjetovala.

Prilikom pregleda se može puno doznati o bolesti ili ozljedi i nakon toga vam veterinar može odrediti terapiju, kao što je i kod Vas slučaj.

Kod životinja, kao i ljudi, oko se sastoji od više ovojnica koje štite kapci. Kapci (vjeđe) su pokretni nabori kože i drugih tkiva i  kod životinja nalazimo gornji, donji i treći očni kapak, koji je kod ljudi zakržljao. Kapci su građeni od kože, potkožnog tkiva, vezivnog tkiva u kojem su mnogobrojne žlijezde, mišićnog tkiva, a iznutra su obložene sluznicom - konjuktivom.

Upala kapaka je najčešće izazvana vanjskim utjecajima,a vrlo često bakterijama iz stelje, a moguće su i ozljede oštrim dijelovima sijena ili slame prilikom kretanja.

Pošto ste spomenuli ječmenac, to može biti i kod Vašeg hrčka jer se radi o gnojnoj upali žlijezda koje se nalaze na rubu kapka. Češće se javljaju na donjoj vjeđi, a uzrokovani su infekcijom uvjetnim bakterijama (streptokoki, stafilokoki). Manifestira se pojavom čvorića crvenkaste, zatim žute boje , a nakon nekoliko dana probije gnoj kroz očnu spojnicu ili kožu. Liječi se antibiotskim mastima za oči te toplim oblozima.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr