Povratak

Promjena ponašanja i odbijanje hrane - sumnja na bolesno stanje miša

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam dvije mišice. U početku sam imala samo jednu i onda sam uočila da je izuzetno usamljena i da stalno samo spava i jede. Onda sam uzela još jednu. Odmah su se počele slagati, naravno, i prva mišica je postala izuzetno aktivna. Jela je redovno, pila i stalno trčala po kavezu igrala se i ostalo. Kako je prošlo određeno vrijeme malo se smirila, počela manje da trči, vrti se u kolutu,... ali se ponašala sasvim normalno. Nije se igrala baš toliko, ali je bila aktivna, i vidljivo zdrava. Također, za razliku od druge mišice, nije bila pitoma sve do možda prije mjesec dana. Ja sam se razboljela pa sam izbjegavala da  im prilazim, ne bi li ih zarazila. Sestra im je donosila vode i mijenjala hranu. Ja sam danas ozdravila i otišla da ih provjerim. Druga mišica je oduvijek bila mirnija te nisam uočila ništa neobično. No, prva mišica je postala izuzetno mirna. Prošetala se po kavezu, ali nije ni trčala ni ništa. Probala sam sa njom izvesti jedan trik koji sam je naučila, i ona ga  je izvela točno, te sam pomislila da je sve uredu. No, ponudila sam joj hranu i vodu, te je ona odbila, možda jednostavno nije bila gladna u tom trenu, jer sam sigurna da sam je vidjela jučer kako jede. Ali razlog što sam se zabrinula je što sam uočila "grbu" na njezinim leđima, kao ona koja se pojavi kada jedu te kada se
 

namjeste u taj položaj; ali ona je i hodala tako, nekako zgurena, kao da se ne može ispraviti. To nikada nisam vidjela na njoj ili bilo kojem drugom mišu. Nisam sigurna što znači ta grba. Nije izraslina, već samo kao da se zgrbila i da se ne može ispraviti. Nije mi jasno što je to. Ostali su mi rekli da je zdrava i da joj nije ništa. Disanje joj je bilo brzo kao što bi i trebalo biti, no povremeno bi malo usporila sa disanjem, posebno dok se čisti, tj liže svoju dlaku. Oči su joj bistre ali kao da su manje otvorene, ne koliko su prije bile. Izuzetno sam zabrinuta da stvarno nije bolesna. Nadam se da će te odgovoriti što prije, jer u slučaju da stvarno ima problem, treba ga zaustaviti i što prije spriječiti da ne ode na gore; iako se ja iskreno nadam da problema nema.

Hvala unaprijed! Olga

O: Kao svaki drugi kućni ljubimac i miš je podložan raznim bolestima virusne, bakterijske, gljivičve, parazitarne etiologije, stoga su česte upale probavnog sustava, dišnog sustava, upale očnih vjeđa (konjuktivitisi) itd. Na zdravstveno stanje utječe higijena i primjerena prehrana  kao i nedostatak vitamina ili drugih nutrijenata.
 
Za početak bi bilo preporučljivo odvojiti je od druge mišice u zaseban kavez, do poboljšanja zdravstvenog stanja. Budući da ste naveli da sama ne uzima hranu, načinite radnu otopinu vitamina u posebnoj posudici (stavljanjem određene količine vode i vitaminskih kapi prema preporuci proizvođača dodatka prehrani) i dajte joj brizgalicom na usta, nekoliko puta dnevno, kako bi joj se jačao imunitet i potaknuo apetit. Također, takvu otopinu možete nakapati i na njenu hranu kako bi je učinili drukčijeg mirisa i možda atraktivnijeg okusa. Preporučujem Vam da mišicu utoplite (boca s toplom vodom zamotana u tkaninu). Istovremeno, vodite pojačanu brigu o čistoći nastambe i redovito mijenjajte podlogu da bude što kraće mokra.

Odlaskom u veterinarsku ambulantu se može na osnovu općeg kliničkog pregleda i po potrebi dodatnih pretraga procijeniti zdravstveno stanje i postaviti točna dijagnoza, stoga Vam to i preporučujem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr