Povratak

Promjena ponašanja i probavni problemi | Preparati za kuniće s mekom stolicom ili proljevom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imamo patuljastog kunića već 4 godine, do prije par dana je sve bilo u redu, no od petka kunić ne želi jesti, ne želi izaći iz kaveza, jako slabo pije vode i danas smo primjetili jako mekanu stolicu...Naime, kunić je bio sam tjedan dana, ali obilazili su ga prijatelji svaki drugi dan davali hranu i vodu, da li je moguće da je zbog toga pala u nekakvu "depresiju" ili nešto tako? Inače navikla je da smo kod kuće, da je svaki dan pustimo, trčala bi za nama da joj damo poslastice i imala je dobru stolicu i sve, što se sada dogodilo, nalazimo se u gradu gdje od 2 veterinara baš i nismo saznali nešto adekvatno jer nemaju iskustva sa malim životinjama? Pa ako možete pomoći, bili bi vam zahvalni. Unaprijed hvala. Lijep pozdrav, Katarina

O: Nažalost, na ovaj način je teško reći koji je uzrok pojave simptoma koje ste naveli. Probavni sustav kunića je vrlo osjetljiv i lako može doći do poremećaja poput začepa ili mekane stolice. Općenito se mekana stolica može javiti kod promjene prehrane, davanja prevelike količine svježe zelene hrane ili voća, stresa zbog promjene okoline ili u samoj okolini. Isto tako uzrok mogu biti i neke bakterije ili paraziti. Kao i kod ostalih zdravstvenih poremećaja važno je reagirati na vrijeme. Važno je da kunić redovito jede i pije vodu, jer će u suprotnom doći do još većih poremećaja u probavi. Kuniću ponudite sijeno u neograničenim količinama te suhu hranu koju inače jede. Za sada nemojte davati poslastice  i svježu hranu ( voće i povrće).

Preporučuje se da se kunićima sa mekom stolicom ili proljevom  da i neki od preparata koji su namijenjeni za potporu probavi. To je npr. BIOIBERICA Pro-Enteric Triplex pasta koja sadrži probiotik, kaolin i pektin. Daje se 1 ml, 2 do 3 puta dnevno, minimalno tri dana.  

Drugi preparat je PROTEXIN Fibreplex probiotsko-prebiotska pasta za kuniće. Fibreplex pomaže uspostaviti normalnu probavnu funkciju u kunića. Ima okus mrkve. Indicirana je kod svih poremećaja probave u kunića, a vrlo je korisna i kod kunića koji imaju smanjen apetit, dobivaju antibiotsku terapiju, u stanju su pojačanog stresa ili su nedavno doživjeli traumu (npr. ozljeda ili operacija).  Daje se 1 ml na 1 kg tjelesne težine i to 3 puta dnevno.

VERSELE-LAGA Pro-Digest prah koristi se za poticanje optimalne funkcije probave kod kunića i glodavaca. Sadrži prebiotike koji pomažu razvoj i rast dobre crijevne flore (bifidus bakterije i laktobacili). U slučaju probavnih poremećaja te oporavka od bolesti  daje se 3-4 poravnate mjerne žličice praha koji se otapa u 100 ml čiste vode.  Sve spomenute proizvode možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

U slučaju da kunić ne jede sam potrebno ga je ručno hraniti.

U ovakvoj situaciji je svakako potrebno odvesti kunića na pregled kod veterinara, da bi se pravodobno postavila dijagnoza i započela odgovarajuća terapija. U protivnom može doći i do pogoršanja stanja. Pomoć možete zatražiti na Klinici za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu ili u veterinarskim ambulantama gdje rade kolege koje su stručni i za rad sa malim kućnim ljubimcima, odnosno kunićima i glodavcima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr