Povratak

Promjena ponašanja zamorčića - uznemirenost, trzanje i glasanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moj se zamorac trza i stalno skače kao da ga je nešto ubolo, a u uz to se i glasa. Provjerila sam mu dlaku, ali nema ništa. Neki sam  dan na kavezu našla malog pauka. Ja sam prehlađena, ali ga nisam dirala, osim dok nisam prizdravila. Svaki put operem ruke prije nego ga uzmem u ruke. Uvijek je sa mnom u sobi osim kad spavam. Molim vas, odgovorite.
Puno hvala. Arijana

O: Zamorčići su po prirodi  plašljiviji pa tako i neke manje stresne situacije (novi kavez, igračka, novi ukućanin - osoba ili ljubimac i sl.) mogu izazvati reakciju u ljubimca kakvu ste opisali. Zamorci, kao i sve druge životinje, mogu doživjeti šok bilo da se radi o ozljedi fizičke ili psihičke naravi.

Moguće da ga je i ugrizao pauk kojeg ste  vidjeli ili ima vanjske parazite u obliku uši, o kojima više možete saznati u odgovoru Uši u zamorčića / Vanjski nametnici i Pet Soft sprej.

Moguće je da ljubimac ima problema i s probavom odnosno grčevima. Također, ovi ljubimci mogu prilikom hranjenja ozlijediti sluznicu ili svoje vrećice, primjerice grubljim sijenom. U svakom slučaju, zamorčić vjerojatno osjeća  neku bol ili nelagodu  zbog stresa, ozljede ili traume i kako Vam to ne može drugačije iskomunicirati, skakuće i glasa se.

Preporuka je svakih 6 mjeseci otići sa zamorčićem kod veterinara na  redovni pregled pa ukoliko se ovakvo stanje nastavi ili pogorša savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr