silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mini kunića oko 8 godina. Danas sam primjetila da je jedan testis otečen odnosno bitno (cca dvostruko) veći od drugog. Zeko inače naganja balon po kući i mijenja ga za ženkicu. Tako već godinama. Dobrog je raspoloženja, hrani se normalno i ne pokazuje nikakve znakove neraspoloženja, utučenosti ili nešto što bi ukazivalo na bolest. Čak se i ne ljuti ako ga se okrene i pokuša taknuti taj testis (naime ne ljuti se ništa više no uobičajeno). Kuzma (zeko) je inače stalno u stanu, slobodno se kreće odnosno gajbica mu služi samo za nuždu i hranjenje. Imam li razloga za brigu i je li nužan posjet veterinaru? Molim Vas za savjet što skorije. Pozdrav i unaprijed hvala, Snježana


O: Prvenstveno Vam preporučam da kunića odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se postavila  dijagnoza.

Osim pregleda mogu se napraviti druge potrebne pretrage, npr. pretraga krvi, UZV ili RTG.

Kunići imaju jak spolni nagon i vrlo brzo se razmnožavaju. Konstantno tjeranje, bez mogućnosti parenja, izaziva stres, a dugotrajni stres izaziva pad imuniteta, što pogoduje nastanku različitih bolesti. Kod ženki se vrlo često javljaju hormonalni poremećaji i "lažna trudnoća", što može rezultirati i upalama maternice - endometritis ili pyometra, a često se javljaju i tumori maternice i mliječne žlijezde. Kod mužjaka se često zna javiti tumor testisa, iako puno rijeđe nego kod ženki.

U slučaju tumora , obično se izvodi kastracija, tj. odstranjivanje testisa, ali samo ako je kunić  dobrog općeg stanja, s obzirom na njegovu dob. O izvođenju kastracije i oporavku detaljnije informacije možete pročitati  ovdje i ovdje.

O svemu tome se možete posavjetovati s kolegama veterinarima koji će pregledati  Vašeg kunića.