Povratak

Promjene na dlaci i nedostatak dlake na repu degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam degua skoro godinu dana. Vrh repa mu je bijel, nisam primjetila da mu je dio otpao ili nešto slično, inače je imao dlačica na kraju repa, ali malo, ne kao što drugi imaju, onako čupavije. Nema nikakvih promjena u ponašanju, niti bih rekla da ga boli. Šaljem vam slike od prije, gdje mu se vidi rep i sad. Molila bih vas za savjet, treba li to pregledati kod nekog veterinara, radi li se o kakvoj infekciji, promjenit nešto u prehrani ili nešto slično? Zahvaljujem, Kristina

O: Promjene na dlaci mogu nastati kao posljedica bakterijske, virusne ili gljivične infekcije; također se može raditi o mehaničkim ozljedama ili pak infestaciji vanjskim nametnicima. Kako bi se točno odredila dijagnoza potrebno je obaviti specijalistički pregled kod veterinara te po potrebi uzeti uzorak.

Ukoliko su promjene ograničene samo na vrh repa, nema znakova upale (crvenilo, perutanje kože, otečenost, bolnost) moguće je da se radi o pretjeranom grickanju/čišćenju krzna. Uzrok tome može biti dosada ili stresna situacija (nova životinja, promjena položaja kaveza, usamljenost). Kada se pregledom isključi bolest, možete stres riješiti tako da ljubimcu osigurate različite igračke i penjalice. Inače su to vrlo društvene životinjice pa ako nema društvo može se raditi i o usamljenosti.

Moji kolege su već ranije detaljnije pisali o tome, pod sljedećim naslovima:

Degu - opadanje dlake na repu

Gubitak dlake kod degua

Šugarci i paraziti u degua / Simptomi dermatitisa

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr