Povratak

Promjene na koži hrčka / Hrčak grize rešetke kaveza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam hrčka star je skoro 3 godine u 2. mjesecu će napuniti 3. Počeo se linjati i smršavio je, ali je postao jako aktivan, stalno vrti kolut i penje se po rešetkama od kaveza i grize ih. Ima kamen za gristi iz Pet centra, ali nisam sigurna odgovara li mu to. Prije 4 mjeseca na prstu prednje desne šapice pojavila mu se malena krastica koja je počela sve vise rasti, prst mu je bio veći od cijele šapice. Mislila sam da se uštipnuo za rešetke ili gricnuo, ali to ne bi tko dugo potrajalo. Htjela sam otići veterinaru, ali su mi roditelji rekli da nema potrebe. To mu je samo od sebe prestalo, ali se nakom 3 mjeseca pojavilo opet i sada to ima već mjesec dana i ja ne znam kako da mu pomognem. Raspitala sam se i jedna mi je gospodična rekla da je to imao i njen hrčak kada je imao 3 godine i da je to mali tumor i da je to znak da će ubrzo uginuti. Ja ne znam kako da mu pomognem, zašto se tako ponaša, što mu je to na prstu i trebam li otići kod veterinara? Hvala, Tihana


O: Prekidom kontinuiteta kože javlja se mogućnost prodora mikroorganizama u organizam pa takve ozljede postaju inficirane rane.

Svaka rana je primarno inficirana (kontaminirana), što znatno utječe na proces cijeljenja, bilo spontano ili uz primjerenu terapiju.

Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde). Infekcije na koži posljedica su umnažanja bakterija ili gljivica, koje mogu biti lokalizirane ili generalirane, odnosno zahvaćaju manja ili veća područja na tijelu. Pojava navedenog je česta kod pada imuniteta kod starijih ili mladi jedinki. Kraste se sastoje od seruma, krvi i upalnih stanica. Nastalu krastu potrebno je ukloniti s ozlijeđenog mjesta kako bi se omogućilo brže zaraštavanje jer se na krasti zadržavaju mikroorganizmi.

Izrasline mogu biti tumor, apsces, hematom ili cista. Možda se radi o tumoru kože koji je naziv za različite tipove tumora, koji uključuju nekontroliran rast stanica u različitim slojevima koži, kožnim žlijezdama, dlačnim folikulima, potpornog masnog i vezivnog tkiva. Više o toj temi pisala je kolegica Danijela Biban, dr. vet.med., u prethodno objavljenom odgovoru Izraslina kod hrčka - cista, hematom ili apsces?

Grizenje kaveza je česta pojava u hrčaka, a najčešće se povezuje s prirodnom potrebom trošenja zubića, a ne kao rezultat nezadovoljstva ponuđenom hranom. Kako biste mu omogućili pravilno trošenje zubića (grizenjem rešetki često dolazi do ozljeđivanja), ponudite ljubimcu mnoštvo igračkica od drva ili mineralnog kamena (možete ih pronaći u Pet centar trgovinama) prilagođenih upravo potrebama hrčaka. Također, možete mu ponuditi i različite grančice iz prirode: lijeske, bukve ili jabuke.

Hrčci žive oko 3-4 godine pa je točno da se radi o starijem ljubimcu. Iz Vaših navoda teško je odrediti stvarno stanje ljubimca pa predlažem posjet veterinaru koji će utvrditi i odrediti dijagnozu. Ako Vaš hrčak obavlja osnovne životne potrebe, odnosno jede, pije i vrši nuždu nemojte se pretjerano brinuti.

O brizi za hrčka starije dobi pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. u svom odgovoru Briga za starog hrčka.