Povratak

Promjene na krznu kunića - bijele pahuljice poput vate i gubitak dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imamo patuljastog ovnolikog kunića kojem je po gustom krznu sve bijelo, kao vatene pahuljice i počela je dlaka na mjestima opadati. Da li ima grinje? Da li je to opasno za ljude i kako da ga liječim, mogu li kupiti nešto u ljekarni? Unaprijed hvala, Roberta

O: Nažalost niste naveli je li koža Vašeg kunića promijenjena u smislu boje i perutanja te ispada li dlaka difuzno ili su u pitanju područja bez dlake okruglastog oblika. Ako su u pitanju okruglasta područja bez dlake, a narubovima tog područja je prisutno ljuskanje te je koža crvenkasta, tada sumnjamo na gljivičnu infekciju koju treba lječiti.

Od najčešćih razloga gubitka dlake, pogotovo u toplijem dijelu godine, je invazija parazita buha i šugaraca koji parazitiraju na tijelu kunića. Najčešće su to beskrilni paraziti koji su noću na životinji, a danju se skrivaju po uglovima kaveza, a nalaze se i na svim površinama gdje je boravila životinja. Dolazi do gubitka dlake, češanja i nemira životinje. Preparati koji suzbijaju te parazite, a mogu se kupiti u našim trgovinama, su Pet soft sprej - vodena otopina prirodnih ulja koja se koristi za uništavanje nametnika na koži i krznu ljubimca te za sva mjesta gdje kunić boravi. Kavez i prostor gdje boravi kunić možete tretirati Biokill insekticidom i akaricidom.

Osim parazita i gljivica, postoje još neki uzroci nedostatka odnosno čupanja dlake u kunića. To su graviditet ili lažni graviditet u ženke kunića pri čemu ona čupa dlaku sa tijela i radi gnjezdo, tj. mjesto gdje će ležati mladi. Zatim, hormonalni poremećaj, pretjerano lizanje i dotjerivanje  i/ili nedostatna prehrana. Ako primjetite širenje područja bez dlake i crvenilo kože, bilo bi dobro s kunićem posjetiti Vašeg veterinara da se ustanovi uzrok problema.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr