Povratak

Promjene na stopalima kunića / Pododermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Moj, nedavno kastrirani, ovnoliki patuljasti kunić star je oko 6 mjeseci i ima ranice i žuljeve na šapicama. One još nisu gnojne i krvave, i nadam se da to toga neće ni doći. Te ranice, tj. izmjenjenu boju kože i malo zadebljanu, primjetila sam prije, evo, 2 dana. Pošto još nosi ovratnik zbog kastracije, ne može se umivati i čistiti kao inače pa taj dio radimo mi koliko možemo, ali pošto je nervozan i uplašen zbog kastracije i stalnog našeg četkanja, pranja, sušenja, dosta nam se i rita, što otežava cijeli taj postupak. Što se podloge u kavezu tiče, stavljam im (njemu i braci njegovom) pelene na dno, ali brzo ih počnu gristi i jesti pa ju tad maknem  i oni ostanu na plastici pa onda ponovno, nakon nekog vremena, stavim

drugu i tako u krug. Znam da im podloga treba biti mekana i suha. Trudim se da je stalno suha, ali rečeno mi je, dok ne skinemo zekanima šavove, da im ne stavljamo sijeno ili piljevinu na dno, da im se ne lijepi na ranicu. E sad, vodit ću ga veterinaru, ali me zanima Vaš savjet. Što bi Vi preporučili od masti, krema, lijekova, sprejeva, gazice, zamotati ili ne i sl.?
Hvala puno unaprijed, Andrea

O: Na stopalima odraslih kunića se mogu zamijetiti male, ogoljene, svijetloružičaste promjene na vrhovima peta, prekrivene dlakom - to je normalna pojava.

Kunić u prirodi provodi mnogo vremena krećući se po zemlji i travi. Pri tome se nokti zabijaju u zemlju, a cijelo stopalo dodiruje tlo i smanjuje se pritisak na pojedine dijelove stopala. Tvrde podloge na kojima kunići borave u stanovima i kućama onemogućavaju noktima da se zabiju u tlo, prednji dio stopala ostaje izdignut, a veći dio težine prebacuje na skočne zglobove, izazivajući probleme poput natisaka, žuljeva pa i rana.

Kunić kojem je onemogućeno skakutanje, neće moći mijenjati pritisak na skočne zglobove, a isto tako i stariji i pretili kunići. Ukoliko je podloga na kojoj kunić najčešće boravi abrazivna (npr. tepih od sintetičnih vlakana) nastaju dodatni problemi. I u najčišćim i najsušim uvjetima može doći do ranjivih zglobova.

Ako nastanu crvene i upaljene promjene na vrhovima peta, govorimo o pododermatitisu ("podo" se odnosi na nogu, a "dermatitis" na upalu kože).

Do pododermatitisa najčešće dolazi kod zamoraca i kunića. Obično nastaje na zadnjem dijelu stražnjih nogu, tj. na najnižem dijelu koji dodiruje pod kada životinja sjedi. Kod kunića češće utječe na stražnje noge, dok zamorci češće imaju probleme na prednjim nogama. Prevelik pritisak na stopalo može uzrokovati gubitak dlake i žuljeve. To također može oštetiti kožu, uzrokujući otvorene rane i upalu tkiva stopala. Infekcija se čak može proširiti na kosti.

Pododermatitis se češće dešava tijekom vrućeg, vlažnog vremena.
 
Faktori koji mogu uzrokovati razvitak pododermatitisa uključuju:

- gubitak dlake na nogama (što može biti nasljedno,npr. vrste rexa),  držanje na vlažnoj podlozi što može omekšati stopalo i tako omogućiti razvoj infekcije;
- velika veličina ili pretilost, pomanjkanje kretanja u malom kavezu;
- abrazija od grubog, žičanog poda ili podloge, slabo održavanje higijene,što rezultira velikim brojem bakterija;
- nedovoljna količina vitamina C u prehrani zamoraca, a kod kunića učestalo udaranje stražnjim nogama.

Životinje sa pododermatitisom mogu početi "štedjeti" jednu od nogu ili pokazivati nevoljkost za hodanjem i šepanje. Na nozi koja je zaražena pododermatitisom može doći do gubitka dlake, zadebljanja kože, naticanja, crvenila i ponekad otvorenih rana. Neke životinje mogu postati depresivne i izgubiti apetit.

Rendgenom se može pogledati da li je infekcija ušla u kosti (osteomyelitis).

Često se radi antibiogram kako bi se mogao odrediti odgovaraćuji antibiotik.Određeni antibiotici mogu uzrokovati ozbiljne, ponekad i fatalne probavne probleme kod kunića i zamoraca, stoga koristite samo one antibiotike koje je preporučio veterinar.

Kod lakših slučajeva (ako je noga slabije natečena i crvena), možda je potrebno samo mijenjanje okoline i prehrane životinje. Treba im osigurati mekanu i deblju stelju, suhe površine, intenzivirano čišćenje, povećan unos vitamina C za zamorce te manje kalorija za pretile životinje.

Za bilo koji teži problem, potrebna je veterinarska pomoć.

Blaži slučajevi dobro reagiraju na navedene promjene. Nokte treba skratiti što je više moguće bez da se izazove krvarenje.

U težim slučajevima je potrebno tretiranje antiseptičnim sredstvima (Betadine, Rivanol, Hibisept krema i dr.) te previjanje. Pošto zavoji kunićima smetaju, najboljim se pokazalo stavljanje sterilne gaze preko rane te zamatanje elastičnim zavojem. Bitno je da se smanji pritisak na ozlijeđeno mjesto i smanji umnažanje bakterija koje izazivaju gnojenje i ulazak infekcije u dubinu.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.