Povratak

Promjene u ponašanju i sumnja na bolest kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moje se kunić zabio u kut je uopće nije zainteresiran za hranu. Ne znam što mu je, ranije tijekom dana jeo je normalno i hodao po kavezu. Toni

O: Promjene u ponašanju su zamjetljive kada dobro poznajete svog patuljastog kunića. Pažljivim promatranjem uočite da Vaš kunić ne dolazi k vama kao inače kad mu nudite hranu. Izražena je nezainteresiranost za hranu tako da jede jako malo ili uopće ne jede.  Kad kunić sjedi u svojem kavezu nezainteresiran za okolinu ili je potpuno povučen u svojoj maloj kućici, a uši se ne okreću u smjeru izvora zvuka , već su polu-uspravljene ili položene prema natrag, to je znak da ga nešto boli . Ako kunić trpi oštru bol, oči su nepomične i on škripi svojim zubima. Iznenadna bol se najčešće  javilja uslijed probavnih poremećaja.

Tjelesna  temperatura kod zdravih kunića kreće se između 38,5° C do 39,5° C. Stolica u zdravih kunića su dobro oblikovane male kuglice, crno-smeđe do zeleno-smeđe boje.

Najčešće bolesti nastaju uslijed pogrešne prehrane, što rezultira probavnim poremećajima te  vrlo često pojavi proljeva ili zatvora. Također, nepovoljni uvjeti držanja pogoduju nastanku kožnih, respiratornih i drugih bolesti.

Svakako je potrebno kunića odvesti veterinaru kako bi se kompletnim kliničkim pregledom  ustanovilo o kojem se oboljenju radi. Osim općeg kliničkog pregleda kunića, moguća je i pretraga krvi na osnovi koje ćete dobiti uvid u opće stanje i otpornost organizma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr