zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zamorčića starog 2,5 g. kod kojeg sam primijetila da se u zadnjih tjedan dana ne glasa kao inače kad trazi hranu i slično, tj. da je izgubio glasić, kao da je promukao. Ima li kakav lijek za to? Nikad mu nisam davala posebno u vodu vitamin C, pa neznam bi li to sada pomoglo... Unaprijed hvala! Nikolina


O: Osnovni znakovi koji upućuju da sa zdravljem zamorčića nešto nije u redu su odbijanje hrane i vode, potištenost, povraćanje i/ili proljev, promijenjena područja na koži i dlaci, otežano disanje, kihanje, kašljanje, iscjedak iz očiju i/ili nosa i sl.

Općenito je o zvukovima u zamoraca detaljnije pisala Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje. Gubitak glasa u zamoraca se može javiti kao posljedica upale grla ili gornjih dišnih puteva, ali može predstavljati i normalnu pojavu u smislu same volje zamorca za prestankom glasanja u određenom trenutku bez uzročno-posljedične veze.

Respiratorne infekcije u zamoraca mogu započeti kao blage upale gornjih dišnih prohoda, pa uslijed komplikacija završiti kao ozbiljne pneumonije, uglavnom bakterijskog porijekla. Redovito je infekcija gornjih dišnih puteva praćena i drugim simptomima poput blage potištenosti, eventualnog kašljanja ili kihanja, iscjetka iz nosa i/ili očiju, odbijanja hrane i vode. Iako se ovi simptomi u početku infekcije mogu vrlo lako previdjeti, nakon tri do četiri dana redovito postaju jako izraženi ukoliko se ne poduzme terapija. S obzirom kako niste naveli bilo koji od spomenutih simptoma, mišljenja sam kako nemate razloga za zabrinutost jer se radi o volji Vašeg ljubimca.

No, naravno, ako primijetite neke od navedenih simptoma, ljubimca odvedite u veterinarsku ambulantu na pregled kako bi se dijagnosticirao problem te po potrebi poduzela odgovarajuća terapija.

Što se tiče vitamina C, zamorci ga ne mogu sami sintetizirati pa ukoliko ga ljubimac ne unosi dovoljno hranom poželjno je prehranu obogatiti vitaminsko-mineralnim dodacima u obliku kapi: Versele Laga "C-vit" za zamorce, Beaphar "Lebens vitamin", koji sadrži visok udio vitamina C te JBL "Rotvitol" multivitamini za glodavce.

O važnosti C vitamina i pravilnoj prehrani zamoraca pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.