Povratak

Pronađeni mladi jež - pravilna prehrana i povratak u prirodu / Udruga AWAP

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas za savjet. Našla sam ježića izgubljenog na cesti. Velik je otprilike kao kompjuterki miš. Samostalno jede. Dajem mu kuhanu piletinu, breskve, banane, svježu salatu, kuhano jaje, dječju vočnu kašicu od jabuke i kruške i vodu. To sve želi jesti, ali odbija mlijeko. Koliko sam pročitala, nije ni preporučljivo davati mu mlijeko. Svuda piše da je najbolja hrana za ježa mačja hrana u briketićima. Da li i konzervirana? Te, da li je bolje hraniti ga mačjom hranom ili ovim što mu ja sad dajem? I još jedno pitanje. Da li je u redu da ga puštam na travu? Ne pokazuje interes da pobjegne, nego nakon nekog vremena se zavuče u kutiju koja mu služi kao brlog i odnesem ga ponovo u kuću u kavez. Htjela bih ga pustiti u prirodu ali se bojim da sad više neće preživjeti. Što bi bilo bolje za njega? Uglavnom se držim savjeta koje sam našla na vašim stranicama.

Hvala unaprijed na odgovoru. Dijana

O: Priprema hrane za mlade ove životinjske vrste, kao i kod mnogih drugih vrsta, najčešće se dovodi u vezu s njihovom dobi.

Naime, ako je ljubimac star nekoliko tjedana trebao bi mu osigurati obroke najsličnije onima koje bi u prirodi od svoje majke i dobio. U tu svrhu najčešće se koriste zamjenska mačja mlijeka. Kravlje mlijeko nije uputno koristiti jer isto ne mogu probaviti. U zamjensko mlijeko malo se dodaje i mlakog čaja od kamilice što dodatno olakšava i potpomaže probavi. Kombinacija zamjenska mlijeka i mlake kamilice se "bebama" ježevima daje uz pomoć kapaljki u manjim količinama. Ovdje je bitno spomenuti da je nakon svakog hranjenja potrebno lagano masirati trbuščić najčešće uz pomoć kuglice vate.

Počevši s 3-4 tjednom života, moguće je ostaviti i namočenu suhu hranu, kako bi "maleni" po izboru mogli je malo uzimati. S 6-7 tjednom života njihov probavni sustav je već dovoljno razvijen da im se može ponuditi suha hrana.
 
Zbog sveg prije navedenog, uputno bi za početak bilo da se s ljubimcem obratite svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti odrediti približnu starost ljubimca što Vam može bitno pomoći oko odabira najprikladnije prehrane kao i načina hranjenja.
 
Korisne savjete o "bebama" ove životinjske vrste možete saznati u mojem ranijem odgovoru Pronađena beba ježa.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i na adresu AWAP - Udruga za zaštitu divljih životinja Centra za zbrinjavanje divljih životinja, Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a, ili na tel. 01/ 339 2795. Kolege iz prije navedene udruge su kompetentni da Vam odgovore na sva pitanja kao i da pomognu ljubimcu u ponovnom vraćanju u prirodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr