Povratak

Putovanje s kunićem i vožnja automobilom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Vlasnica sam patuljastog kunića starog 1 godinu i 4 mjeseca. Kroz par dana planiram odlazak na more pa me zanima da li je pametno voditi ga sa sobom (ne znam kako kunići podnose duže vožnje, da li se kod njih pojavljuju mučnine i slično i kako ih spriječiti) ili ga ostaviti na čuvanju? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lp, Silvija

O: Vožnja automobilom može biti vrlo stresna za kunića, a kao posljedica tog stresa može doći do pojave bolesti (najčešće gastrointestinalne staze). Vožnja je često je neizbježna zbog odlaska veterinaru, selidbe, putovanja...

U tom slučaju kunića treba smjestiti u čvrsti plastični transporter koji sa prednje strane ima vrata. Na dno treba staviti neki ručnik ili upijajuću podlogu da bi se spriječilo klizanje. Transporter u automobilu treba biti smješten tako da ne postoji mogućnost da se prevrne prilikom naglog kočenja. Kunić mora imati dovoljno prostora kako bi mogao leći i premještati se, ali je isto tako važno da transporter ne bude prevelik. Ne smije biti izložen direktnom suncu i propuhu. Kuniću tijekom puta treba osigurati svježu vodu i sijeno kako bi mogao po želji piti i jesti. Transporter treba djelomično prekriti kako bi se kunić osjećao sigurnije.

Važno je da se kunić privikne na transporter prije putovanja. Ostavite ga u prostoru u kojem boravi kunić i otvoren na da ulazi i izlazi iz njega svojevoljno, barem nekoliko dana prije putovanja.

Treba uzeti u obzir i to da je svaka životinja individua za sebe pa će neke bolje, a neke lošije podnositi vožnju u automobilu. Dakle, ako se odlučite kunića voditi sa sobom, treba mu osigurati takve uvjete u kojima će se osjećati sigurno i ugodno.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr