franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Na Internetu i nisam našla pretjerano pno informacija na temu putovanja sa zamorcima. Mene interesira je li im dozvoljeno putovanje avionom (kratke relacije do sat vremena putovanja) i kako podnose vožnju automobilom. Hvala unaprijed na Vašem odgovoru,

Helena


O: Prijevoz zamorca autom po definiciji je stres, a što putovanje duže traje stres je naglašeniji.

Nekoliko je stvari o kojima se mora povesti računa.

Transporter u kojem se nalazi zamorac trebao bi biti što je moguće prostraniji. Voda bi trebala biti stalno dostupna, kao i određena količina sijena. Kavez nemojte stavljati na pod, već na sjedalo i, naravno, izbjegavajte propuh.

Također, posebnu brigu treba voditi o temperaturi. Idealna ambijentalna temperatura za zamorce kreće se, kao i za ljude, u rasponu 18-24°C. Njihova tjelesna temperatura iznosi 38-40°C, a općenito se smatraju osjetljivima na visoke temperature, naročito u kombinaciji s visokom vlagom. Smatra se da nije dobro izlagati ih direktnom sunčevom svjetlu ljeti, kao i da teško podnose konstantne temperature preko 32°C, osobito ako je visoka relativna vlažnost zraka (preko 75%).

Ukoliko Vaš zamorac u kavezu ima mir, uz zadovoljene osnovne uvjete prehrane i držanja, mislim da ne bi trebalo biti problema s putovanjem.

Što se tiče putovanja avionom, koliko je meni poznato, Croatia Airlines dopušta prijevoz ljubimaca teških do 8 kg u putničkoj kabini. Pri tome, morate svog ljubimca držati u krilu. Ukoliko letite u inozemstvo, svakako pribavite Svjedodžbu o zdravstvenom stanju i provjerite da li možete bez karantene uvesti svog ljubimca. Također, provjerite da li aviokompanija kojom letite ima posebne zahtjeve u vezi prijevoza kućnih ljubimaca.