Povratak

Rana na leđima kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Javljala sam se ranije za problem kože mog kunića. Dakle, primjetila sam malu ranicu na leđima, par dana kasnije sam primjetila kao pločicu na leđima koja je malo odvojena, tj. ispupčena, kao da će uskoro otpasti. Moj kunić jede redovno, kaki, pije vodu, raspoložen je i kada mu diram tu pločicu ne daje mi znakove da ga boli. Ne znam šta da radim, bojim se da ga odvedem veterinaru jer živim u Zenici gdje mi baš nije povjerljivo jer sam imala nedavno macu koja je krepala od tableta koje mi je veterinar preporučio. Znate li za neki sličan slucaj i sta da radim po tom pitanju. Unaprijed hvala. Emira

O: Prema opisanom, pretpostavljam da je u pitanju ranica ili upaljeno područje izazvano mehanički - ubodom insekta ili češkanjem životinje. Svrbež je simptom prisutan kod svih kožnih problema, pa bio to  i ubod kukca (komarac, osa, pčela, muha,  obad i dr.), gdje se nakon uboda javlja veća ili manja alergijska reakcija. Zbog takve reakcije se javlja i svrbež, a životinja se češka po tom mjestu, gdje nekad može doći i do opsežne ozljede okolnog tkiva uzrokovano noktima.

Noktima životinje u ranu unose i bakterije, i to obično streptokoke i stafilikoke (uvjetne bakterije), koje mogu izazvati i ozbiljne upale kože (dermatitis) praćene gnojenjem.

Ono što Vama djeluje kao pločica je najvjerojatnije sasušeni eksudat (sukrvica s kože) slijepljen na dlaku. To se može skinuti mlakom vodom kako bi se vidjelo postoji li ozljeda ili upala na koži.

Ako postoje znakovi upale na koži - crvenilo, oteklina, bol, eksudacija, treba poduzeti toaletu rane.

Prvo se dlaka oko rane treba ošišati kako se ne bi lijepila na ranu i spriječavala liječenje rane. Nakon toga se rana ispere sa blagim antiseptikom (može i voda sa sapunicom ili Betadine otopina). Kada se osuši, preporučljivo je nasprejati antibiotskim sprejem ili namazati antibiotskom kremom, ali je bitno voditi računa da kunić to ne liže. Antibiotik koji bi polizao može izazvati disbalans u probavnom sustavu. Ranu treba sprejati ili mazati svakodnevno dok ne otpadne krasta. Kad se rana sasuši i nastane krasta, bitno je da se kunić ne češka jer se češanjem spriječava zarastanje rane. Ispod kraste  površinska rana zarašta bez ožiljka.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr