tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Ranije sam se već javljala povodom određenih nedoumica vezano za morsko prase koje imam već mjesec dana. Zadnjih nedelju dana primijetila sam da mu se kod usne pojavila ranica i u početku sam mislila da je bio nespretan te se možda okliznuo i udario nekako. Međutim, ta ranica se povećala i na drugoj strani usta se pojavila druga. Čitala sam na internetu da su to gljivice i to na slikama se podudara s ovim ranicama koje on ima. Takođe sam čitala da je nystatin mast najbolja za to, međutim problem je što on ne voli da se mazi previše i ne dopušta da mu mažem to. Takođe se često češe, a opet zbog nemogućnosti da ga uzmem jer grebe, ne mogu da mu skratim kandže. Imam utisak da on te ranice češanjem pogoršava, a ne znam šta da radim. Mazala sam ga nekako štapićem za uši, dok jede pa je miran, ali to nije baš rješenje. Ako imate neki savjet, bila bih Vam zahvalna. Vanja


O: Ranica na ustima zamorčića može biti upala usnice (cheilitis) koja najčešće nastaje zbog infekcije bakterijama (najčešće Staphylococcus aureus), ali mogu biti i dugi uzročnici (npr. Candida).

Savjetuje se napraviti kultura da se točno odredi uzročnik, prati sa blagim antiseptikom i korištenje lokalnih krema protiv uzročnika, koje su sigurne za zamorčiće.

Ukoliko je riječ o gljivici Candidi lijek izbora je nistatin jer, osim što se koristi lokalno na kožu, koristi se i oralno tako da nema opasnosti za zamorčića ako ga proguta.

Predisponirajući faktori su loša hranidba, manjak C vitamina te pad imuniteta. Savjetujem Vam da dodajete Vašem zamorčiću multivitaminske kapi za vodu koje imaju pojačan C vitamin (namijenjene za zamorčiće).

Gljivična infekcija u zamorčića najčešće počinje na glavi u vidu nejednakog područja bez dlake koje svrbi. Može se javiti i na drugim mjestima kao što su leđa i ekstremiteti, pogotovo ako je vrijeme toplo i vlažno. Lezije su okrugle, bez dlake i sa krasticama. Krasta može biti i ispod dlake i kada krasta opadne , opadne i dlaka s njom. Uzročnik u zamorčića je Trichophyton mentagrophytes i njegove varijante. Najprimljivije su mlade životinje, gravidne, napadnute vanjskim parazitima. Inkubacija je 7-14 dana i vlaga jako pogoduje razvoju gljivica (zoohigijenske prilike trebaju biti besprijekorne).

Za dijagnozu se koristi Woodova lampa (orijentacijska metoda, neke forme gljivice Mycrosporum canis svijetle pod lampom) i nasađivanje na kulturu što traje 10 dana. Uzimanje kožne strugotine na granici lezije sa zdravom kožom i gledanje pod mikroskopom može također pomoći sa dijagnozom.

Bolesnu životinju treba izolirati od ostalih, koristite rukavice u dodiru sa životinjom (jer je u pitanju zoonoza - prelazi na ljude), svu opremu treba dezinficirati.

Liječenje se vrši lokalno kupanjem u pripravku enilkonazola (Zoniton otopina), ketokonazola (Oronazol šampon) te lokalno mazanje lezija kremama protiv gljivica (čak još dva tjedna nakon nestanka simptoma).Životinji treba dizati opću otpornost vitaminima.

O gljivicama kod zamorčića možete pročitati ovdje.

U svakom slučaju Vam savjetujem da veterinar pregleda zamorčića i točno dijagnosticira u čemu je riječ.

Za rezanje kandžica, predlažem neka Vam netko pomogne na način da dobro primi zamorčića da mu Vi možete skratiti kandžice, samo pazite da ne odrežete preblizu živom dijelu  to jhe roza obojani dio nokta koji se vidi samo kod svijetlih noktiju, a ako zamorčić ima crne nokte zamolite veterinara da ih on skrati.