Povratak

Raslinje ubrano iz prirode u prehrani kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Zanima me smije li se kunićima davati lišće i grančice hrasta te smije li se davati žir kao hrana i u kojim količinama. Unaprijed zahvaljujem,

Danijel

O: Mlada, svježa kora hrasta sadrži tanin, galnu kiselinu, elagnu, floroglucinol, gumu, mast, smolu, pektinske tvari, šećer, kvercitin i gorki kvarcin. Ima jaka adstringentna (skupljajuća) i antiseptička djelovanja, a koristi se čak i kao protuotrov teškim metalima i alkaloidima. Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima, te onima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen sa vinom i medom jača srce, zaustavlja krvarenja iz želuca, crijeva, pluća, maternice, hemeroida i fistula, te pomaže kod prehlade mokraćnog mjehura i povratne groznice. Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, otečenih vratnih žlijezda i promuklosti. Njime se mogu ispirati i rane od ležanja (decubitus).

Hrast (lišće) se daje kunićima s proljevom, ali u malim količinama tako da ne bi savjetovala upotrebu lista hrasta za svakodnevno hranjenje.

Iz prirode kunićima možete ponuditi sljedeće raslinje za ubiranje:

- divlje: sve trave, maslačak, slak, trputac, podbjel, pepeljuga, loboda, mišjakinja, grahorica, djetelina i lucerna, šumska jagoda i tratinčica;

- ljekovito: neven, kamilica, livadna kadulja, stolisnik za grickanje obilato grančice, pupoljke i zeleno lišće lješnjaka, bukve, jabuke i kruške; umjereno javor, brezu, johu, lipu, topolu, vrbu, jelu i smreku.

Nije dopušteno davati grančice koštunjičavog voća, hrast, kesten (tisa i tuja  su otrovne), sve vrste luka, poriluk, patlidžan, avokado, rabarbara (sirovi krumpir i zelje, zelene rajčice, listovi rajčice, sirovi grah i mahune su također otrovni).

Na žalost, podatak o tome smije li kunić jesti žir nisam pronašla pa s obzirom na to da postoji ustinu velik izbor toga što kunići smiju jesti, radije žir nemojte davati Vašem kuniću dok pouzdano ne saznate smiju li ga kunići jesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr