tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Zanima me smije li se kunićima davati lišće i grančice hrasta te smije li se davati žir kao hrana i u kojim količinama. Unaprijed zahvaljujem,

Danijel

O: Mlada, svježa kora hrasta sadrži tanin, galnu kiselinu, elagnu, floroglucinol, gumu, mast, smolu, pektinske tvari, šećer, kvercitin i gorki kvarcin. Ima jaka adstringentna (skupljajuća) i antiseptička djelovanja, a koristi se čak i kao protuotrov teškim metalima i alkaloidima. Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima, te onima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen sa vinom i medom jača srce, zaustavlja krvarenja iz želuca, crijeva, pluća, maternice, hemeroida i fistula, te pomaže kod prehlade mokraćnog mjehura i povratne groznice. Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, otečenih vratnih žlijezda i promuklosti. Njime se mogu ispirati i rane od ležanja (decubitus).

Hrast (lišće) se daje kunićima s proljevom, ali u malim količinama tako da ne bi savjetovala upotrebu lista hrasta za svakodnevno hranjenje.

Iz prirode kunićima možete ponuditi sljedeće raslinje za ubiranje:

- divlje: sve trave, maslačak, slak, trputac, podbjel, pepeljuga, loboda, mišjakinja, grahorica, djetelina i lucerna, šumska jagoda i tratinčica;

- ljekovito: neven, kamilica, livadna kadulja, stolisnik za grickanje obilato grančice, pupoljke i zeleno lišće lješnjaka, bukve, jabuke i kruške; umjereno javor, brezu, johu, lipu, topolu, vrbu, jelu i smreku.

Nije dopušteno davati grančice koštunjičavog voća, hrast, kesten (tisa i tuja  su otrovne), sve vrste luka, poriluk, patlidžan, avokado, rabarbara (sirovi krumpir i zelje, zelene rajčice, listovi rajčice, sirovi grah i mahune su također otrovni).

Na žalost, podatak o tome smije li kunić jesti žir nisam pronašla pa s obzirom na to da postoji ustinu velik izbor toga što kunići smiju jesti, radije žir nemojte davati Vašem kuniću dok pouzdano ne saznate smiju li ga kunići jesti.