Povratak

Raspoznavanje pasmine kunića / Poteškoće s parenjem kunića i prekomjerna težina kao mogući uzrok

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zanima me možete li mi reći koja je ovo pasmina ili vrsta zeca. Znači, u pitanju je zečica. Dobila sam je od ljudi koji već duže vrijeme imaju tu vrstu. Zečica ima izrazito čupavu dlaku dok joj je koža naborana, kao neka vrsta džepića, što se vidi na slikama ako se bolje pogleda. Također, zanima me i zašto imam problema kod parenja zečeva, znači u pitanju nije samo ta vrsta nego i druge jer svaki put skoro da se izrazim "ćorak". Da nisu možda predebeli? I kako debljinu regulirati i odrediti? S poštovanjem, Ines

O: Nažalost, ne mogu Vam sa velikom sigurnošću odgovoriti na prvi upit. Vaš kunić izgleda u velikoj mjeri kao Rex pasmina, ali Vam to ne mogu decidirano tvrditi.

Pasmina kunića ima puno i velik je broj sličnih pasmina koje dolaze u mnogo boja pa je za precizno raspoznavanje pasmina, potrebno izvrsno znanje o uzgoju kunića. Osim toga, mnogo je kunića koji su samo u tipu određene pasmine, a zapravo su križanci.

S obzirom na to da je krzno kod Vašeg kunića gusto i mekano, podsjeća na Rex pasminu, za koju je karakteristično upravo bogato krzno, koje dolazi u različitim bojama. Također, postoje i razlike u standardima između pojedinih zemalja, što dodatno otežava precizno raspoznavanje.

Što se tiče parenja, debljina je kod domaćih kunića glavni uzrok neplodnosti. Kunićka na slici koju ste poslali sigurno ima prekomjernu težinu. Najčešće, kunići se debljaju jer u prehrani imaju previše žitarica u odnosu na količinu sijena. Preporučujem da Vašu kunićku hranite u narednom periodu samo sa sijenom, bez ikakvih dodataka.Također, premalo kretanja, odnosno premali kavez dodatno pogoduje prekomjernoj tjelesnoj težini. Povratak u bolju kondiciju nakon određenog vremena, trebao bi biti jasno vidljiv.

S obzirom na to da navodite kako problemi s neplodnošću kunića postoje već neko vrijeme, preporučujem da kontaktirate veterinara, radi dodatnih informacija na licu mjesta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr