Povratak

Razlika između divljeg zeca i kunića / Mlijeko u prehrani kunića / Pravilna prehrana kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes
:
.,

Odgovara: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Htjela bih vas pitat koja je razlika između zečeva i kunića? Kako se kunići trebaju ispravno hraniti dok su mali? Da li je ispravno davati kravlje mlijeko pomiješano s vodom na špricu? Hvala na odgovoru. Lucija.

O:
Divlji zec je životinja s kratkim repom ili sasvim bez njega. Njihovo zubalo jako podsjeća na ono kakvo imaju glodavci. Međutim, za razliku od njih, oni imaju i drugi par sjekutića. Nisu potpuno razvijeni, imaju oblik gotovo četvrtastih stupića i skriveni su iza prvog, većeg para. Kao i glodavci, između sjekutića i kutnjaka imaju prazninu, jer nemaju očnjake. Zubi su im prevučeni caklinom, nemaju korijen i rastu im cijelog života. Zečevi imaju dulje uši, prednje i stražnje noge,izričiti su individualci i ne žive u skupinama, nastambe su im iznad zemlje gdje i imaju mlade, koji odmah vide, imaju dlaku te su praktički odmah pokretni, te su nekoliko puta teži od beba kunića, no zato ih u gnijezdu ima manje.  Uvijek su jednobojani kriptička obojenost, samo smeđa (ovisno o percepciji: žuto smeđa i smeđe siva) . Često ima malu bijelu točkicu na glavi. Uvijek plah, jako osjetljiv i ne može se pripitomiti.


Kunić ima kraće uši, kraće noge, živi u zajednicama, kopa nastambe pod zemljom gdje i ima mlade, koji se rađaju goli -bez dlake i slijepi, ovisni o majci još tjednima. Rađaju više mladih nego zečevi. Kunići su životinje koje mogu biti kućni ljubimci, za razliku od zečeva. Boja krzna je bijela, narančasta - žuta, crna, siva, smeđa i njihov  kombinacije .Može se zbližiti s čovjekom . 

Ženka nosi mladunce 28 - 31 dan. U jednom okotu na svijet dođe i do 8 mladunaca. Ženka doji do 3 tjedna. Ženke i mužjake koje ne namjeravamo pariti najbolje je kastrirati/sterilizirati Ženke kunića spolno su zrele oko četvrtog mjeseca, a mužjaci nakon navršenog trećeg mjeseca.

O prehrani mladi kunića sam pisala u tekstu Pravilna nadohrana kunića / Omjeri pripravaka u nadohrani.

Kolega je pisao kako odrediti dob u tekstu Procjena starosti dobi kunića , također o pravilnoj prehrani kuniće pisala je kolegica dr.med.vet. Zdravka Rumiha na tekstu Pravilna prehrana i davanje djeteline kunićima

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr