Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Primjetila sam da se ženka hrčka puno različitije ponaša od mužjaka. Postoje li onda za nju i neke različitije potrebe igranja i hranjenja?
Unaprijed hvala,
Ana

O: Hrčak je ljubimac koji aktivno živi noću, dok danju dosta vremena provodi spavajući zavučen u sijeno ili svoju kućicu i vrlo su nervozni kad ih se naglo i neoprezno probudi te ih zato treba uzeti nježno s dvije ruke ili laganim pritiskom prsta u području kičmice i tako ih probuditi.

Ovo posebno vrijedi za ženke hrčka, a bitno je i za daljnji suživot vlasnika i hrčka / hrčice, da se u kavezu osjeća sigurno i nema želje pobjeći. Ženke hrčka puno su agresivnije i dominantnije od mužjaka, posebno kada su skotne i očekuju leglo (tada ih ne treba ni vlasnik dirati i uzimati u ruku, jer ih to uznemirava i nakon poroda u stanju su uništiti vlastito a i tuđe leglo). Ako ih se drži više u skupini nečesto dođe do velikih i ozbiljnih tuča između ženki ili ženke i mužjaka a "one" izlaze uvijek kao pobjednice. Zato nakon perioda parenja treba odvojiti ženku u zaseban kavez (proljeće i ljeto).

Razlika u hranjenju i igranju između spolova ovog ljubimca nije izražena. Jedino kada ženka očekuje leglo treba joj priuštiti što raznovrsniju hranu da zadovoljimo njene trenutne potrebe za energijom, vitaminima i mineralima.