zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Jež je već mjesec i pol kod mene doma. Moj bratić si ga je isto kupio tjedan dana nakon mene, tako da on ima muškog, a ja ženku. Ježevi su zdravi i sve je u redu s njima, sada smo im počeli davati voće i povrće koje ste Vi napisali pod temu za te ježeve. Svaki dan se skoro do pola 2 s njim igramo i počeo je trčati po kolutu, a pogotovo kada  ga pustimo u dvorište po cijelom dvorištu radi krugove kao neki trkač. Samo me zanima sljedeće - gospodin od kojeg smo kupili ježeve nam je savjetovao da se tek mogu pariti za godinu dana kad su još premladi pa me zanima imaju li oni točno određeno vrijeme parenja ili ih za godinu dana kako nam je rekao samo stavimo skupa u kaveze i oni će obaviti svoje? Renato


O: Što se reproduktivnog života afričkog patuljastog ježa tiče, razmnožavanje u zatočeničtvu može biti problematično prvenstveno zbog solitarnog karaktera ovih ježića. Naime, vrlo su teritorijalni pa se općenito smatra kako se ne može osigurati toliko velik kavez da je dovoljan za dvije životinjice. U sezoni parenja poželjno ih je, a obično to i sami pokazuju, razdvojiti 24-48 sati nakon kopulacije.

Afrički patuljasti ježevi spolno su zreli u dobi od oko godinu dana. Mužjake je od ženki lako razlikovati s obzirom kako je u njih penis vrlo dobro definiran.

Parenje je najbolje pokušati u kavezu u kojem boravi ženka i svakako bi bilo poželjno biti na oprezu kada ih se smješta zajedno kako bi se moglo na vrijeme reagirati razdvajanjem ukoliko dođe do međusobne agresivnosti. Kavez je poželjno smjestiti na tiho i mirno mjesto zaštićeno do glasnih zvukova i pokreta a u svrhu redukcije stresa prilikom parenja.

Vrijeme parenja nije u pravilu moguće točno predvidjeti, preporuča se pokušavanje stavljanja mužjaka u kavez ženke i promatrati reakcije. U afričkih patuljastih ježeva zabilježeno je jedinstveno udvaranje: mužjak kruži oko ženke istovremeno proizvodeći različite zvukove pokušavajući je osvojiti dok se ženka pravi hladnom. Kada ženka konačno prihvaća mužjaka, podiže svoje bodlje a u trenutku kada poskoči ili poskakuje, a tijelo joj vibrira spremna je za kopulaciju.

Kako sam prije spomenula, nakon 48 sati bi ih trebalo razdvojiti, a ukoliko niste sigurni u kopulaciju može se ponovno pokušati sa stavljanjem u isti kavez nakon nekoliko dana. Svaki puta kad se stave zajedno u kavez treba zapisati datum. Naime, graviditet u afričkog patuljastog ježa u prosjeku traje 30-40 dana pa ako se mužjak stavi ženki u vrijeme okota velika je vjerojatnost kanibalizma prema mladima kao posljedica njihova instinkta.

Nakon kopulacije mogu se promatrati promjene na ženki. Ukoliko je gravidna uočavaju se promjene na abdomenu, a ujedno i povećanje obujma bradavica. U tom slučaju, kada se primijete prve promjene na ženki, poželjno je pripremiti mjesto za okot i mladunce smještanjem drvene ili plastične kutije za gnijezdo na mirno i zamračeno mjesto. U kutiju se stavi sijena ili vate za gnijezdo kako bi se sačuvala toplina i osigurala prozračnost prostora.

S približavanjem vremena okota reducirajte kontakte sa budućom majkom a nakon okota nemojte dirati mlade jer će ih u tom slučaju majka odbaciti. Osim toga, majku nemojte uznemiravati više nego je potrebno, odnosno jedino mijenjati vodu i hranu svakodnevno. U dobi od tri tjedna, mladunci počinju izlaziti van gnijezda i istražuju okolinu oko sebe. U toj dobi uopće ne liče na svoje roditelje, sa nekoliko su mekih bodlji na tijelu a tek u dobi od 30-35 dana počinju se pojavljivati trajne bodlje. Mali ježići rađaju se slijepi, a progledaju u dobi od 10-18 dana. Obično se odbijaju od sisanja u dobi od dva mjeseca. Mladi ostaju sa majkom sve do onog trenutka dok u potpunosti samostalno ne jedu krutu hranu. U tom se trenutku istodobno oučava majčina teritorijalnost i tjeranje mladih od sebe što se ne pripisuje osibini loše majke, već njihovom normalnom prirodnom ponašanju. 

Nadam se da će Vam informacije biti korisne.