Povratak

Ruski hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Željela bih kupiti ruskog hrčka pa imam nekoliko pitanja o njima. Koliko će vremena trebati hrčku da se navikne na mene kao na novog vlasnika? Koliko veliki kavez treba biti i je li u njemu dovoljno postaviti zdjelicu, pojilicu, tobogan, kućica i kolut ili treba još nešto? Kakva je ta vrsta hrčaka po ponašanju, jesu li agresivni, druželjubivi...? Molim Vas da što prije odgovorite.
Hvala unaprijed. Vedrana


O: Ruski hrčak je po svojim osobinama, potrebama i navikama vrlo sličan kineskom hrčku. Razlikuju se tri podvrste: zimski bijeli ruski patuljasti, Campbellov ruski patuljasti hrčak (Djungarian) i Roborovski patuljasti hrčak. Za zimskog je karakteristična bijela boja krzna. Campbellov hrčak je sivo smeđe boje s tamnijom crtom koja slijedi liniju kičme. Roborovski je boje pijeska do smeđe boje s bijelim trbuščićem, najmanji je od ove vrste (do pet centimetara) i u prosjeku najdulje živi (do tri i pol godine). Hrčci prve dvije pasmine žive 1,5 do 2 godine i nešto su veći (oko 6-8 centimetara).

Ruski hrčak je vrlo prijateljski raspoložen prema pripradnicima svoje vrste, a isto tako prema ostalim vrstama hrčaka. Jedino morate biti na oprezu kod držanja različitih spolova jer se vrlo brzo i lako razmnožavaju što stvara veliki problem njihovim vlasnicima.

Kao i ostali hrčci, aktivniji su noću te im morate osigurati razne igračke u kavezu (od vrtuljka, tunelića, prozirne kugle za hrčke ,grickalice), kućicu i drugu opremu kao što je pojilica, posudica za hranu, podloga za nastambiu (piljevina ili brikete). Veličina kaveza niije toliko važna, bitnije je obratiti pažnju na širinu između žica na kavezu jer se ovi mali hrčci mogu lako provući i kroz vrlo mali otvor ili razmak. Neki vlasnici korisite i staklene akvarije jer se po glatkim površinama ruski hrčak ne može popeti i pobjeći, naravno i ovdje morate obratiti pažnju na visinu (dubinu) akvarija koja treba biti minimalno 25 centimetara.

Zbog njihove male veličine, ovi hrčci lako mogu pobjeći svom vlasniku. Vrlo su miroljubivi i umiljati, a potrebno je par dana da se naviknu na svog vlasnika, odnosno da ga prepoznaju po mirisu (ruke). Prilikom uzimanja u ruku budite vrlo oprezni i strpljivi, a maloj djeci se ne preporuča igranje s njima jer ih nehotice mogu jako ozljediti.

Korisne informacije o novom hrčku u domu, kao i o njihovom pripitomljavanju možete pronaći i u našim tekstovima Moj ljubimac – Hrčak, Plašljiv hrčak - pripitomljavanje hrčka, Pripitomljavanje hrčka te Iznenadna agresija i pripitomljavanje hrčka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr