Povratak

Sirijski hrčci / Održavanje dlake dugodlakog hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam sirijsku hrčkicu kupljenu u Pet centru u Zg u Heinzelovoj, u 2. mj. ove godine. Živa je, zdrava, zaigrana, stvarno sve super, ali u zadnjih 2-3 tjedna na zadnjem kraju tijela, kod repića, primjetio sam da joj je krzno duže nego na ostalim dijelovima tijela. Kada trči i igra se, normalno, na tome joj ostaje piljevina i govanca. Možete li mi reći je li to normalno i što dalje?
Hvala, Josip

O: Sirijski hrčak (Mesocricetus auratus) je glodavac (Rodentia) podrijetlom iz Sirije. Danas postoji u mnogo različitih boja i vrsta njihove dlake, npr. dugodlaki hrčak, sirijski hrčak bez dlake, crni hrčak i obični sirijski hrčak...

Sirijski hrčak  je veličine otprilike 15 do 18 cm. Ima kratak rep (samo oko 8 mm). Životni vijek hrčka je otprilike 2 - 2,5 godine. Većinom je  noćna životinja, što znači da će prek dana spavati, a noću će biti vrlo aktivan.

Dugodlaki hrčci imaju dužu dlaku u stražnjem kraju i oko struka. Stoga im je taj stražnji dio izložen petljanju dlake u stelju i prljanju izmetom. To se može ukloniti češljanjem pomoću  češlja ili četke. Kako ne bi došlo do ozljeđivanja, preporučuje se češalj koji ima veći razmak između zuba. Također se može ponuditi hrčku i kupka od pijeska (najbolje pijesak za činčile) u kojoj će zasigurno i uživati. Ako ne uspijete niti s jednom varijantom održavanja, možete dlaku skratiti šišanjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr