Povratak

Sitnija građa ili mršavost hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupila sam sirijskog hrčka prije godinu dana. Nekako je sitan i mršav. Jede dobro, ali težina mu se baš i ne mijenja. Malo me to brine. Prorijedila mu se dlaka. Mislim ima on dosta gustu dlaku, ali mu je rjeđa nego prije. Moj stric je isto imao hrčka i taj hrčak je bio doista debeo i velik. Imala sam i ja oko 5 hrčaka prije njega i sve je bilo u redu. Molim vas za pomoć. Što da poduzmem oko toga?
Tena

O: Prije svega bih željela skrenuti pozornost na činjenicu kako na opće zdravstveno stanje hrčaka ima cijeli niz pokazatelja, osim same veličine. Naime, konstitucija može biti različita kod iste vrste, a općenito se dijeli na četiri tipa: gruba, snažna, fina, limfatična, te prijelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procjenjuje stanje. Hrčci su, doduše, mnogo skloniji nakupljanju prekomjerene tjelesne težine za razliku od mršavosti, no za početak treba sagledati životinjicu u cjelini kako bi se procijenilo postoji li doista kakav problem ili se jednostavno kod ovog hrčka radi o nježnijoj i sitnijoj građi.

Općenito obratite pozornost na sljedeće: zdravi se hrčci kreću brzo i hitro, oko njuškice, očiju i čmara imaju čisto i uredno krzno, imaju gusto krzno, nemaju poteškoća s disanjem (dišu tiho), nemaju nikakvih vidljivih povreda.

Od navedenoga ste spomenuli jedino prorjeđenje dlake, što je ponekad i subjektivan dojam. Općenito do prorjeđenja ili gubitka dlake mogu dovesti oboljenja kože uzrokovana bakterijama ili gljivicama, no isto tako, deficit vitamina ili drugih nutrijenata manifestirao bi se lošim stanjem kože i dlake koja bi bila prorijeđena na cijelom tijelu. U potonjem slučaju, za početak, prehranu Vašeg hrčka treba obogatiti vitaminskim dodacima prehrani koji svakako pomažu oporavku kože i regeneraciji dlake. U Pet centar trgovinama možete pronaći sljedeće dodatke prehrani: Versele Laga Opti-vit, JBL Rodvitol, Beaphar Lebens-Vitamine. Vitaminsko-mineralni dodatak prehrani preporučljivo bi bilo dodavati u prehranu svakodnevno kroz 10-14 dana, a nakon tog perioda jednom tjedno kao nadopunu svakodnevnoj prehrani. Također bih se osvrnula i na osnove pravilne prehrane hrčka, koja je, između ostalog i okosnica zdravlja, a o čemu sam više pisala u ranijem odgovoru Ishrana hrčka.

Pokušajte sa navedenim korekcijama u prehrani, ali ukoliko kroz period oko 7-10 dana ne primijetite nikakva poboljšanja u njegovu stanju ili pak primijetite naglo pogoršanje stanja dlačnog pokrivača, ljubimca odvedite u Vama najbližu veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao te prema nalazima pretraga postavila dijagnoza i poduzela pravovremena i odgovarajuća terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr