Povratak

Skraćivanje zuba hrčka i moguće komplikacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Odveo sam hrčka kod veterinara na skraćivanje zuba jer su mu prerasli i to skoro 1 cm i sam hrčak ne pije niti jede. Treba li mu neko vrijeme da se oporavi ili da se zabrinem?

Hvala! Ninoslav

O: Hrčcima, kao i mnogim drugim glodavcima, zubi rastu cijelog života i potrebno je da ih troše kako ne bi prerasli. Ukoliko prerastu, zubi mogu uzrokovati traume u usnoj šupljini, a mogu i spontano puknuti. Neki vlasnici hrčaka sami skraćuju zube svojim ljubimcima, a mnogi nose hrčke veterinarima na tretman zuba jer se ne osjećaju sposobnima za takav zahvat.

Korektno obavljeno skraćivanje zuba obično ne uzrokuje probleme iako uvijek postoji mogućnost za komplikacije. Poteškoće su moguće ukoliko su zubi previše skraćeni što može biti bolno, a može i dodatno traumatizirati usnu šupljinu.

Ukoliko su zubi dugo vremena bili predugi, može se očekivati privremena reakcija, tj. adaptacija na novonastalo stanje. Za prvo vrijeme nakon zahvata, hrčku ponudite mekšu hranu, npr. uobičajene pelete namočene u vodu.

Iz ove perspektive, na žalost, nemoguće je reći precizno u kakvom je stanju Vaš hrčak. Ako sumnjate da se stanje zakompliciralo, odvedite ga ponovno veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr