Povratak

Slabiji apetit kunića tijekom ljeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam kunića starog 8 god. i već 2 dana ne jede ništa, odnosno jako malo, ali mu je ponašanje isto (vedar, trčkara uokolo itd.). Odnijela sam ga veterinaru, no on mi je rekao da mu nije ništa i da oni inače jedu malo po ljeti zbog vrućina, tek navečer nešto gricnu. Mene i dalje malo brine njegovo nejedenje pa me zanima ako mi možete reći što da poduzmem po ovim ljetnim vrućinama, osim davanje sjena i friške vode svako malo. Unaprijed hvala! Karla

O: Predlažem Vam da ponudite Vašem kuniću paletiranu hranu drugog proizvođača. U ponudi Pet centra dostupan je i asortiman proizvođača Witte Molen, iz kojeg izdvajam Witte Molen hranu za kuniće koja se sastoji od mješavine 22 različita sastojka bogata proteinima uključujući rogač, zgnječenu mrkvu, grašak i grah te Witte Molen Nature Select meni za kuniće s aromatičnim biljem. Od proizvođača Versele-Laga dostupna je hrana Cuni Natur - potpuna hrana koja zadovoljava sve nutritivne potrebe kunića starijih od 6 mjeseci. Sadrži dodatna vlakna, bilje, voće i povrće te dodatke za odličnu probavu i dlaku. 

Od istog proizvođača imamo u ponudi i Cuni Nature Re-balance - hranu posebno proizvedenu kako bi zadovoljila specifične potrebe kunića osjetljivih na sastojke. Također, na raspolaganju je i hrana Cunipic Rabbit Adult, potpuna hrana za odrasle kuniće obogaćena vitaminima i mineralima, prikladna svim tipovima odraslih kunića, a idealna i za kuniće sa smanjenom tjelesnom aktivnošću. Isti proizvođač nudi i hranu u peletama Prestige Cuni Pro koja sprječava selektivno biranje hrane. To je specijalna formula i sprječava mrvljenje peleta koji su bogati vlaknima i probranim biljem. Sadrži i florastimul koji poboljšava crijevnu floru i esencijalna ulja koja pojačavaju imunitet.

Dopustite kuniću slobodan pristup do hrane.

Kunićima je sijeno idealan izvor svih nutrijenata, a gotovo je nezamjenjiv izvor vlakana i poželjne mikroflore koja naseljava njihov probavni trakt. Stoga se preporuča da im je uvijek na raspolaganju u dovoljnim količinama. Vrste sijena su različite, a neka od njih sadrže ljekovito bilje. Količine dodanog bilja su umjerene i takvo sijeno se može davati kroz duži period. Dobro je povremeno ponuditi različite mješavine sijena jer se time obogaćuje jelovnik raznolikim izvorima visokovrijednih sastojaka.

Detaljnije o prehrani kunića pisala sam i u ranije objavljenom odgovoru Izbirljivost i pravilna prehrana kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr