Povratak

Slomljeni zubi kod kunića nakon pada / Obnova zuba kod glodavaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam malenog zečića. Jučer je skočio s kata, pao na stube i udario njuškicom. Slomio je prednja dva zubića, ali ne do kraja. Nisam ga vodila veterinaru jer vikendom ne radi, a ne znam što da učinim,i hoće li ti zubići s vremenom ponovno narasti? Hvala. Antonija


O: Nakon pada ljubimca može doći i do prijeloma kostiju, ali to je uglavnom uočljivo zbog otežanog kretanja ljubimca, stenjanja prilikom hodanja ili trčanja, životinja je nujna i potištena zbog boli. U većini slučajeva radi se o sitnim krvarenjima unutarnjih organa, koji nisu za život opasna.

Zeku treba držati na mirnom i tamnijem mjestu, u vodu za piće obavezno dodati vitamine (C vitamin bitan je kod stresa kao i B kompleks), hraniti lako probavljivom hranom, odnosno svježom hranom koja ne zahtjeva "rad zubića", koriste se uglavnom ribana jabuka i mrkva, sitno narezana zelena hrana, ili kašice za bebe koje se apliciraju pomoću brizgaljke u malim količinama.

Zubići se u glodavaca i kunića ionako tokom života troše i obnavljaju te će se nakon pada i loma obnoviti sami. Bilo bi poželjno ipak posjetiti veterinara, koji može zubiće korigirati u slučaju da su oštri lomovi i time spriječiti daljnje ozljeđivanje sluznice ustiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr