Povratak

Šok i neuobičajeno ponašanje kunića nakon stresne situacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Kunić je pobjegao iz kaveza i uhvatio se za ljepilo za miševe. Odmah smo mu ga skinuli kombinacijom baby i jestivog ulja te smo ga okupali u vodi i blagoj kupki. Stavili smo ga da se suši ispred peći gdje je dovoljno toplo (temperatura cijele kuće je 30 stupnjeva) te ga nismo dodatno sušili fenom jer smo vidjeli da ga je strah. On se osušio, ali usprkos tome što smo ga dosta prali i skidali mu pjenu i ulje, njemu je dlaka još uvijek masna. On se tu noć lizao i djelovao je blago šokirano, pio je i jeo, ali ne kao i inače nego puno manje. Sljedeće jutro odveli smo ga veterinaru koji mu je dao injekcije za svaki slučaj i ako se otrovao možda. Danas je 3. dan i on i dalje slabije jede, vrši nuždu, i nije zainteresiran za igru, već ponekad izađe iz kaveza i skakuće po kuci. Zanima me hoće li ovaj možebitni šok proći i što da još napravimo? Naš veterinar je rekao samo da ga utoplimo. Unaprijed hvala! Anđela

O: Vaš kunić je doživio šok radi dosad nepoznate situacije koja se dogodila. Šoku je pridodala i situacija kupanja; naime, kupanje se ne preporučuje za takvu životinju iako je ono u datom trenutku bilo neophodno.

Kunić je u hranidbenom lancu prirode zadnja životinja pa u stresnim situacijama pokazuje ponašanje plijena. Sve funkcije organizma su umirene, a organizam prelazi na način „rada u trenucima opasnosti“. Zjenice su raširene, bilo ubrzano, pozornost i oprez su izrazito pojačani. U takvim uvjetima stresa kunić ne vrši nuždu,  slabije jede i ne ponaša se uobičajeno.

Ako takvo ponašanje potraje, kunić mora veterinaru na antistres terapiju. To ste i učinili, stoga ne bi bilo loše da pratite ponašanje kunića i konzultirate se s Vašim veterinarom u smislu potporne terapije koju ćete ljubimcu davati kod kuće, primjerice u obliku vitamina.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr