Povratak

Spolno sazrijevanje i ponašanje ženke kunića / Pregled i higijena kunića / Iscjedak i upala stidnice ili rodnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije otprilike mjesec dana dobila sam ženku kunića staru 10 mj. Ispočetka je obavljala mokrenje po cijelom stanu, zatim se to malo smirilo i događalo samo ponekad izvan wc-a koji se nalazi u kavezu i hodniku. Unazad par dana počela je "mumljati" i fanatično kružiti oko naših nogu uz ispuštanje jakog mirisa i poneke "kuglice". Tada smo je uzeli i pogledali da vidimo da li je sve u redu sa spolovilom i primjetili da je oko spolovila i  na spolovilu nešto smeđe kao da se nešto skorilo intenzivnog mirisa i čak kao da ima malo gnoja. Da li je ona sad u fazi kada se želi pariti? Kako da joj očistim spolovilo i čime joj mogu mazati da se upala smiri? Unaprijed zahvalna. Mirela

O: Smatra se da kunići sa 6 mjeseci starosti spolno sazrijevaju i postaju u koliko im se to omogući spolno aktivni. Vaša ljubimica je dakle postala odrasla i ima svoj nagon koji iskazuje i tim pokretima kruženja oko nogu što se smatra jednim od rituala kod parenja. Međutim, svojim ponašanjem u ovom slučaju moguće je da je htjela iskazati svoju nelagodu zbog situacije u kojoj se nalazi odnosno bolesti.

Dakle, važno je da uz svakodnevno čišćenje posudica za hranu i vodu uvrstite i dnevnu njegu kunića, pri tome mislim na pregled životinjice, kojeg će te nastaviti obavljati tako da počnete sa milovanjem i nježnim opipavanjem tijela, prolaženjem prstima kroz krzno, pri tome pažnju obratite na ranice, krastice ili zadebljanja ukoliko na njih naiđete. Kada osjetite da se kunić opustio, okrenite ga lagano na leđa i nastavite sa pregledom, posebnu pažnju usmjerite na šapice i naravno na okolinu analnog i spolnog otvora. Okolina uvijek mora biti čista.

U kožnim vrećicama s obje strane spolnog otvora, nalaze se preponske žlijezde. Svakodnevno bi trebalo vatiranom štapićem (onaj za čišćenje ušiju) umočenim u običnu mlaku vodu ili u ulje za njegu diječje kože odstraniti možebitno nakupljene ostatke tjelesnih izlučevina.

Prema Vašem opisu pretpostavljam da se radi o upali stidnice ili rodnice kod kunićke. Problem je možda proizašao od toga što je izmet bio mekši pa se prilikom obavljanja nužde slijepio na dlaku i onemogućio fiziološko obavljanje nužde ("male i velike"), a dodatne bakterije u tom području su izazvale iritaciju i upalu oko spolnog otvora.

Dakle, moj savjet bi bio da u ljekarni kupite Fiziološku otopinu ili Ringerovu otopinu koju ćete obilno nanositi na sterilni tupfer (sterilna gaza) i utapkavanjem na mjesto koje je slijepljeno pokušati razmočititi i razdijeliti dlaku oko spolnog i analnog otvora.  Ukoliko je dlaka prilično slijepljena trebat će Vam nekoliko tupfera pa bi bilo dobro da Vam još netko pomogne jer će proces potrajati, a i kunić može početi pokazivati nelagodu (ako ste dovoljno nježni zapravo njega to ne bi trebalo boljeti). Nakon nekog vremena kada uspijete točno odrediti gdje su smješteni otvori, ukoliko je dlaka i dalje prilično zapetljana (ne znam radi li se o dugodlakom kuniću kod kojih je na tim dijelovima baš dugačka dlaka) možete pokušati sa škaricama koje imaju tupi vrh odstraniti zapetljane čvoriće (škarice se obično koriste za rezanje noktiju kod malene dijece). Prilikom rezanja budite posebno oprezni da ne biste dodatno ozlijedili Vašu ljubimicu! Kad spolni i analni otvor budu vidljivi sa vatiranim štapićem natopljnim fiziološkom otopinom prođite dodatno njihovu okolinu i nakon toga premažite obilno s masti Flogoderm, koju možete naći i u ljekarnama naših dućana. Flogoderm je preparat posebnog sastava na bazi, eteričnog ulje lavande, borne kiseline, bijelog vazelina, tekućeg parafina i lanolina, koristan je za njegu kože izložene štetnom vanjskom utjecaju te za ublažavanje upalnih procesa na koži i sluznicama.  Prigodan je za aplikaciju i kod kunića, i ukoliko se kunić i poliže na mjestu primjene neće mu štetiti. Dakle, svakodnevno kroz razdoblje od barem 7 ili 10 dana, dva do tri puta dnevno trebati će počistiti otopinom otvore i nanijeti mast.

Kunićki također možete probati ponuditi kao piće uvin čaj koji će svojim blagim antiseptičkim djelovanjem ispirati i čistiti kako mokraćni mjehur, mokraćne cijevi tako i rodnicu i stidnicu.

Ukoliko kroz period od 3-4 dana ne vidite poboljšanja, odnosno da je upala počela polako jenjavati, bilo bi dobro da se posavjetujete sa Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr