Povratak

Srčane bolesti u zamoraca: klinička slika, dijagnosticiranje i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam zamorca starog dvije i pol godine koji je srčani bolesnik ali ne dobiva nikakve lijekove za to jer se moja veterinarka boji mu išta davati jer ne zna kako bi dozirala jer su doze premale. On je drastično smršavio u zadnja dva mjeseca kako mu je to dijagnosticirano, puno manje jede, sve teže diše a sad mu je i oko naoteklo, tri puta je veće od normalnog a od jučer, doslovno preko noći je pocrvenilo. Bojim ga se uopće dirati jer je prilično slab. Svjesna sam da polako ugiba ali kako da mu pomognem? Vedrana


O: U novije vrijeme sve su češće i više se prepoznaju srčane bolesti i u zamoraca.  Klinička slika koja prati većinu srčanih bolesti uključuje: učestale infekcije gornjeg dišnog sustava koje ne daju očekivane rezultate u oporavku nakon antibiotske terapije, otežano disanje iako nema neuobičajenih šomova na plućima, plavičaste ili ljubičasto obojane desni ili usne, glasno disanje uzrokovano nakupljanjem prekomjerne količine tekućine u plućima, odbijanje hrane, mršavljenje, letargija, pojačano slinjenje unatoč besprijekornoj oralnoj higijeni. U nekih se zamoraca kao posljedica srčane bolesti javljaju problemi sa očima u vidu protruzije očne jabučice zbog retencije tekućine i slabe i otežane cirkulacije.


Dijagnoza srčanih bolesti se postavlja u veterinarskoj ambulanti na osnovu općeg kliničkog pregleda te posebnih pretraga (RTG-snimka, EKG i/ili UZV). Liječenje srčanih bolesti prvenstveno je medikamentoznim putem, bilo da se radi o diureticima (sprječavanje nakupljanja tekućine u plućnom tkivu ukoliko se radi o kongestivnom zatajenju srca) ili ACE inhibitorima, aritmicima, i sl.

U svakom slučaju srčane bolesti u zamoraca ne treba olako shvatiti. Ovakvo stanje zahtijeva liječenje a Vi do odlaska u ambulantu možete ljubimcu pomoći dodavanjem vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani obogaćeni C vitaminom radi jačanja opće optornosti, ne izlagati ga nepotrebno aktivnostima, držati ga na sobnoj temperaturi, prozračnom i mirnom mjestu. Svakako pratite kako je sa apetitom te stanje sa okom. Naime, ukoliko nikako ne može zatvoriti kapke, bilo bi uputno kupiti kapi ili kremu koje će održavati vlažnost rožnice kako se stanje ne bi zakompliciralo i sa nekon od očnih bolesti odnosno sljepoćom.

Za pomoć se možete obratiti na Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prilažem Vam i broj telefona kako bi mogli dogovoriti pregled i spriječiti nepotrebno izlaganje stresu Vašeg ljubimca: 01 2390 - 350.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr