Povratak

Starost hrčka/ Briga za starog hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Naš hrčak je star. Primjećujemo u zadnje vrijeme da je izgubio dosta krzna, da se smanjeno kreće, apetit mu je smanjen i otežano (piskutavo) diše. Pitanje je da li je moguće olakšati mu patnju jer on očito polako odlazi. Dali smo mu vitaminsku terapiju kroz vodu i brinemo o njegovoj prehrani, međutim nema poboljšanja. Da li da ga odvedemo na faks veterinaru? Saša

O: U prosjeku, hrčak živi 2-3 godine, što je ekvivalent 65-95 ljudskih godina. Znakovi koje ste primjetili kod svog ljubimca karakteristični su znakovi starenja i predstavljaju normalan životni ciklus.

Stoga, uzgajivači savjetuju da nastavite hraniti svog ljubimca kao do sada izbjegavajući stres, vrućine ili nedostatak vode. U ovom periodu ne savjetuje se hranjenje hrčaka na špricu jer uvijek postoji opasnost od ugušenja ili drugih komplikacija. Izbjegavajte nagle promjene hrane jer bi iste mogle dovesti do probavnih smetnji. Održavajte mu kavez čistim i osigurajte mu uvijek svježu vodu i hrane koliko hoće.

U ovom periodu života također se savjetuje smanjivanje vježbi i česte kontrole usne šupljine. Naime, stalne kontrole zubi prevenirati će probavne smetnje nastale kao posljedica preraslih ili puknutih zuba.

Ako ljubimac bude pokazivao znakove boli, bude plakao ili se počne čudno ponašati bez oklijevanja ga odvedite veterinaru na Veterinarski fakultet kako bi isti mogao/li točnije procijeniti trenutnu situaciju te u skladu s njom pomoći mu na najbolji mogući način.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr