Povratak

Starost i bolest hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka već oko 2 godine i 4 mjeseca. Do pred nekoliko dana sve je bilo u redu, a onda odjednom više se nije kretao kako treba, imao je zatvorene oči i izgledao je strašno slab. Drugi dan pokušala sam ga uzeti u ruke i on uopće nije puno reagirao. Nije jeo pa sam mu dala malo jabuke i to je jedva nekako uspio. Na vodu je reagirao, ali ni nju nije mogao uzeti. Prije samo par dana nije mu bilo ništa a sad mu je koža sva nagrišpana, zubići su mu dugačiji a mislim i da ne može obavljati nuždu  kako treba. Pretpostavljam da je to starost, ali molila bi vas da mi kažete ako imate još koju ideju.
Hvala lijepa unaprijed, Zorica

O: Hrčak pripada porodici Muridae iz reda Rodentia. Najpopularnija vrsta hrčka za držanje kao kućnog ljubimca je sirijski hrčak, no sve veću pažnju privlače i manje vrste kao što su kineski i roborowski - mali hrčak. Svi oni žive relativno kratko, u prosjeku 2 - 3 godine što je ekvivalent 65-95 ljudskih godina.

Znakovi koje ste primjetili kod svog ljubimca karakteristični su znakovi starenja i predstavljaju normalan životni ciklus.

Najbolje što možete učiniti za Vašeg malog glodavca je da ga hranite što kvalitetnije (Bunny hrana), povremeno u hranu ili vodu dodajete vitaminsko-mineralne dodatke i da održavate zoohigijenske uvjete na najvišoj razini, te pratite njegov životni ritam (po danu spavanje, a po noći aktivnost jer su hrčci noćne životinje).

U ovom periodu života također se savjetuje smanjivanje vježbi i česte kontrole zdravstvenog stanja, odnosno bilo kakvo manipuliranje njime (uzimanje u ruke i sl.). Ukoliko pokazuje znakove boli, bez oklijevanja ga odvedite veterinaru na Veterinarski fakultet kako bi isti mogao točnije procijeniti trenutnu situaciju te u skladu s njom pomoći mu na najbolji mogući način.

Općenito, bolesni hrčci su nervozni, nemaju volje za kretanjem, hodaju ukočeno, oči su im mutne i vrlo često s iscjetkom, imaju smanjeni apetit i drugo. U hrčaka je moguće da, uslijed visoke temperature okoline, obole od toplotnog udara jer ne dahću i ne znoje se. Stoga je važno održavati konstantnu temperaturu okoline od 18.3 do 21.1°C. Pozornost svakako treba obratiti na slijedeće znakove koji upućuju na neko oboljenje: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

Više o bolestima u hrčaka pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr