Povratak

Što znače zvukovi kod zamorca?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas sam izvadio svog zamorčića iz kućice i počeo ga maziti. Dok sam ga mazio malo se počeo treskati i ja nisam znao što radi. Proizvodio je zvuk zadovoljstva (usporedio sam s zvukovima zamoraca koji se mogu pronaći na internetu) i sada ne znam da li je uživao ili ne?  Molim vas, pomozite. Ivan

O: Zamorčići različitim zvukovima izražavaju različite emocije međusobno, ali i nama ljudima. Poznato je oko sedam različitih zvukova koje zamorčići ispuštaju. Poneki zvukovi imaju i više značenja, ali se značenje takvih zvukova, može raspoznati prema kretnjama tijela.

Najčešće što ćemo čuti je takozvano "skvičanje". Ovim zvukom zamorčić najčešće od vlasnika traži hranu. Može ga proizvesti i kad prođemo pored kaveza, ili čuje šuškanje vrećice ili otvaranje hladnjaka, što će sigurno povezati sa zvukovima koje čuje dok otvarate vrećicu sa hranom ili hladnjak da bi mu dali povrće i sl.

Zamorci proizvode i zvuk sličan predenju kod mačke, ali je puno bučniji. Najčešće ovakav zvuk ispuštaju mužjaci prilikom udvaranja ženki. Ženke ispuštaju ovakav zvuk u vrijeme tjeranja. Ovaj zvuk popraćen je i vibracijama.

Prilikom maženja, kada se osjećaju ugodno, ispuštaju sličan zvuk prethodnome, koji također zvuči kao da zamorčić prede. Vjerojatno je i Vaš zamorčić ispuštao ovakav zvuk dok ste ga mazili, što je sigurno rezultat ugode. Ponekad ovakav zvuk može biti vrlo kratak, nakon čega se zamorčići "ukipe", što je posljedica straha. Najčešće ćemo ovo primjetiti nakon što netko pokuca na vrata ili zazvoni telefon ili čuju neki drugi nepoznati zvuk.

Oštar zvuk poput pištanja ili vriska nam govori da zamorčić trpi nekakvu bol ili se nečega jako boji. Ponekad na ovaj način upozoravaju drugog zamorčića u koliko je drugi agresivan ili na ovaj način majka doziva mladunce.

Zvuk poput mrmljanja rezultat je ugode, kada se nalaze izvan kaveza, trčkarajući po stanu ili kada su jako sretni.

Ako se zamorčić odmara, pa ga uznemiravamo ili ga uznemirava drugi zamorčić, ispuštati će zvuk poput plača, kojim nam govori da se na nešto žali i da mu nešto ne odgovara.

Zvuk poput cvrkutanja ili škrgutanja zubi, najčešće ćemo čuti kada se sukobljavaju zamorčići međusobno , odnosno kada se "bore" za mijesto u hijerahiji. Ovo se događa i kada se dva zamorčića susretnu prvi puta.

Izuzetan zvuk koji ćemo čuti je zvuk poput cvrkuta ptica, koji predstavlja kod zamorčića jednu vrstu pjesme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr