Povratak

Submandibularna žlijezda u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primijetila sam kod svojeg kunića, ispod vilice, kvrgu koja meni nalikuje na mjehur žulja, samo što je tvrda a dlaka oko toga mjesta je pomalo zapetljana. Zanima me treba li se ozbiljnije zabrinuti i hitno voditi ljubimca kod veterinara te što bi to po prilici moglo biti?
Unaprijed hvala, 
Karmen

O: Prema opisanome, mislim da ste ''otkrili'' submandibularnu žlijezdu kod Vašeg ljubimca. Radi se o mirisnoj žlijezdi smještenoj ispod brade.

Mirisna je žijezda građena kao modifikacija žlijezdi znojnica i žlijezdi lojnica, a izlučuje sekret specifičnog mirisa. Nalazi se u obliku manjih ili većih nakupina na različitim dijelovima tijela, specifično za pojedinu vrstu životinje.

Uloga mirisne žlijezde u organizmu je lučenje sekreta koji ima višestruku namjenu. Njime životinja najčešće obilježava svoj teritorij, a to ćete kod Vašeg kunića uočiti kao ''trljanje'' bradom o pojedine predmete unutar kaveza.

U prirodi kunići obilježavaju i ulaze u svoje nastambe, kako bi spriječili posjete ''neželjenih gostiju'' iz drugih obitelji.

Ostale životinje u divljini vrlo često sekretom mirisnih žlijezdi obilježavaju mjesta na koja su spremile hranu, signaliziraju svoju prisutnost ili pak druge jedinke iz skupine alarmiraju na opasnost.

Osim toga, ovim sekretom ponekad se obilježavaju i jedinke unutar iste skupine. Istraživanja su pokazala da postoji veza između fiziologije i socijalnog statusa, pa dominantna jedinka izlučuje intenzivniji miris od ostalih u skupini.

Sekret mirisne žlijezde neobično je bitan i kod akta parenja, jer sadrži feromone, što je svojevrsna ''pozivnica'' jedinki drugog spola. Neposredno prije parenja on postaje intenzivniji, pa na taj način životinja šalje informaciju suprotnome spolu da je spremna za parenje.

Sekretom mirisne žlijezde povezuju se majka i mladunče, što je neobično važno ukoliko jedinke žive u višebrojnim skupinama, budući na taj način majka uvijek s lakoćom ''prepoznaje'' vlastito mladunče.

Zapetljana dlaka na području brade rezultat je trljanja o predmete, a kako mi niste naveli ni jedan drugi simptom (crvenilo, ispadanje dlake, bolnost...), mišljenja sam da je s Vašim kunićem sve u redu i da nemate razloga za brigu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr