Povratak

Šugarci kod zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imamo dvije zamorčice od kojih smo jednu kupili već zaraženu, što smo primjetili tek nakon tjedan dana. Simptom je mala krastica kod jednog oka popraćena manjkom dlake na istom mjestu. Na drugim se dijelovima tijela ne peruta, ali primjećujemo da se stalno češka. Druga zamorčica nema nikakvih znakova perutanja niti ima krastice, ali se također stalno češka. Nakon pregleda kod veterinara obje su dobile injekciju Iverktina i sada čekamo sljedeći pregled. Budući da imamo prijatelje s ljubimcima, zanima nas da je li šugarac od kojeg pate naši zamorčići opasan za pse, mačke ili čak ljude? Naši zamoričići inače ne pokazuju znakove bolesti. Vrlo su vesele, živahne, skakuću po kavezu, stalno se igraju i imaju jako dobar apetit.
Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav, Marko

O: Dvije vrste šugaraca dolaze kod zamoraca. Prva vrsta je Trixicarus caviae, a druga Chirodiscoides caviae.

Prva vrsta uzrokuje intenzivan svrab i posljedično češanje s gubitkom dlake, crvenilom i stvaranjem papula.

Ovi šugarci buše kožu i prave kanale u koži. Najčešće je zahvaćeno područje glave, vrata, leđa, ali može biti i čitavo tijelo. Ponekad je svrab nepodnošljiv pa se čini da zamorci imaju nekakve napadaje, odnosno neki oblik abnormalnog ponašanja. Pojedini zamorci mogu nositi parazite bez izraženih kliničkih znakova, ali u okolnostima stresa i pada imunosti mogu razviti bolest.

Druga vrsta ne buši kožu, već se nađe na krznu i to veoma često na stražnjem kraju tijela. Znaci su obično češanje, crvenilo, perut, gubitak dlake. Češanje većinom nije tako intenzivno kao kod trixicarus vrste, ali može dovesti do lošeg i zapuštenog izgleda krzna.

Obje vrste su specifične za zamorce i prenose se direktnim kontaktom. S obzirom na to da šugarci preživljavaju u okolišu, preporuča se napraviti dezinfekciju prostora u kojem se zamorac kreće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr