Povratak

Sumnja na dijabetes kod degua - simptomi dijabetesa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam pitanje vezano uz dijabetes. Naime, imam degue i kod jedne ženke su se na ušima počele javljati bijele točke, kao da gubi pigment. U početku je bila samo jedna na jednom uhu i tada sam mislila da je to ožiljak od ugriza. Međutim, danas sam primjetila da su na drugom uhu još dvije. Zanima me je li je to jedan od simptoma dijabetesa. Čitala sam mnogo o pojavi dijabetesa kod degua i znam da im se mora kontrolirati prehrana. Čekam vaš odgovor. Bernarda

O: Poznata je sklonost degua ka razvoju dijabetesa. Ona je uvjetovana njihovom tzv. rezistencijom na inzulin kao i strukturom inzulina, zbog koje je manje aktivan u odnosu na inzulin kod drugih vrsta. U tom smislu, postoji sličnost s dijabetesom tipa 2 kod ljudi.Simptomi koji upućuju na dijabetes manje-više su jednaki kod svih vrsta. Pojačano pijenje vode, letargija, pojačano mokrenje, mršavljenje, brz razvoj katarakte -sive mrene (zamućenje leće oka) glavni su simptomi koji karakteriziraju dijabetes kod degua. Bijele točke po ušima kao izolirani znak dijabetesa ne spominju se nigdje.

S obzirom na to da specifičnog lijeka protiv dijabetesa (inzulin) kod degua nema, prevencija ima najvažniju ulogu. Odgovarajuća prehrana ključni je moment u sprječavanju pojave dijabetesa. Najbolje je degue hraniti gotovim dijetama posebno pripravljenim za njih jer one imaju uravnotežen sastav. Ukoliko to nije moguće, gotova hrana za činčile također odgovara. Osim toga, sijeno bi trebalo uvijek biti dostupno uz, naravno, čistu, svježu vodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr