Povratak

Sumnja na epilepsiju - potvrda dijagnoze i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Otkad sam kupila bebu kunića, malo većeg od teniske loptice, ta beba ima jedan problem. Naime, kunić je sad star 5 mjeseci i prilikom njegove hiperaktivnosti (popcornanja) doživljava neku vrstu napadaja, nekako zaokrene glavu i padne na bok ili se zakotrlja. Premda mu se u tom trenu vidi treći očni kapak, znam da je to vrlo stresno za njega. Isto to se događa nakon maženja. Nakon što se smiri i uživa u maženju, kad ustane i protegne šapice također zna tako pasti. Posjetili smo veterinara jer sam ja posumnjala da možda ima bakteriju u mozgu ili upalu uha i da bi trebao neke lijekove, no moja veterinarka je nakon kraćeg fizičkog pregleda rekla da zeko ima epilepsiju i da mu kupim vitamine te da će mu se ti napadaji smanjiti s vremenom . No, meni se čini da ti napadaji postaju češći i jači nego prije. Nemam baš mogućnosti potraziti drugo mišljenje jer je to jedini veterinar za male životinje u krugu od 50 km. Molim Vas savjet što da napravim i Vaše mišljenje o uzročniku napadaja. Hvala Vam unaprijed, zabrinuta vlasnica bebe patuljastog kunića

O: Epileptički napadi se najčešće manifestiraju početnom uzbuđenošću, nemirom, skrivanjem od vlasnika ili

traženjem blizine vlasnika. Zatim dolazi do grčenja muskulature, "veslanja" nogama, pojačanog slinjenja, spontanog obavljanja nužde... Napad obično traje od oko pola minute do tri minute. Nakon samog napada životinja je najčešće iscrpljena, uplašena, nerijetko i po nekoliko dana.

Da bismo dijagnosticirali epilepsiju, osim kliničke slike i obavljenog kliničkog i neurološkog pregleda, trebalo bi učiniti laboratorijske pretrage (hematologija, biokemija, pretraga urina) te rentgenski snimku. Zatim, CT i MR, koji su popriličnoskupi, a u dogovoru s medicinskim institucijama se mogu napraviti i za ljubimce.

Neki od mogućih uzroka epileptičkih napada su:

  • hipoglikemija
  • hipokalcemija
  • hiperkalemija
  • uremija
  • sinkopa
  • policitemija
  • otrovanje insekticidima, pesticidima, olovom i drugim tvarima.


Epilepsija može biti nasljedna – genetska predispozicija za niži prag podražljivosti moždanog tkiva, a  uzrok mogu biti i tumori, moždani udari, infekcije, nagnječenja mozga, intoksikacije, fizička oštećenja i dr.

Liječenje se provodi antikolvuzivima (dijazepamski preparati) i trajna terapija fenobarbituratima za koje je potreban veterinarski recept te, naravno, potvrđena dijagnozu. Uz navedenu terapiju može se značajno smanjiti broj napada i popraviti kvaliteta života ljubimca.

Savjetujem Vam da potražiti veterinara koji će moći potvrditi ili isključiti dijagnozu kako biste, ukoliko se potvrdi epilepsija, mogli započeti s terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr